INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šetalište u amazonskoj prašumi

10.02.2012. | WAN

Smeo novi naučni centar je predložen za amazonsku prašumu. Projekat, vredan 6,4 miliona britanskih funti, nalaziće se u Ksikuau Ksiparina (Xixuaú Xiparina), osamljeni region netaknutih šuma u Roraimi u Brazilu.

Pored naučnog centra, gde će se obavljati ozbiljna istraživanja, šetalište koje će se prostirati na zapanjujućih 6 milja (9,66km) nalaziće se u samim krošnjama, nošeno kanapima i sajlama. Naučnici iz britanskog udruženja Kraljevske botaničke bašte (Royal Botanical Gardens) i univerziteta biće u mogućnosti da koriste centar i staze za proučavanje prašume.

Vodeći istraživački organi će uključivati organizaciju Kew i Brazilski istraživački institut Amazona. Turisti mogu da jednostavno uživaju u veličanstvenoj šetnji kroz predivnu, netaknutu, prirodu.

Tradicionalne zajednice koje žive u ovom području oduvek su radili da zaštite i sačuvaju prašumu. Njihova egzistencija zavisi od malih ekstraktivnih aktivnosti koje obavljaju, kao što je sakupljanje brazilskog oraha i gume. Projekat će vratiti dug zajednici, obezbeđivanjem radnih mesta za lokalna plemena i privlačenje više turizma.

Regija Ksikuau Ksiparina je trenutno pod upravom organizacije CoopXixuaú Co-operative, koja je formirana u februaru 2010. godine od strane lokalne zajednice. Sa fokusom na održiv život, prostor cveta sa razvojem nove škole i solarnom satelitskom internet konekcijom, na primer, i budućih ekonomskih mogućnosti koje će doći.

Arhitectonski biro Mark Barfield Architects su projektovali ovaj projekat, a oni su dobro poznati po svojoj pejzažnoj arhitekturi, kao što su panoramski točak London Eye i šetalište u Kew Gardens. Arhitekta Dejvid Marks (David Marks) iz biroa veruje da se bambus može koristiti kao primarni građevinski materijal. Projekat već uključuje upotrebu solarne energije. O krhkom ekosistemu prašume, arhitekta Marks kaže: "On ne podržava mnogo ljudi u svom prirodnom stanju. Morate biti veoma oprezni o tome šta i ko ulazi u prašumu."

Amazonska dobrotvorna organizacija (Amazon Charitable Trust) jeste dobrotvorna organizacija koja podržava ovaj projekat, sa finansijerom Robertom Paslej-Tajlerom (Robert Paseley-Tyler) na čelu. Neki od članova organizacije su Džon Heming (John Hemming) i Bjanka Džeger (Bianca Jagger). Centar ima za cilj da bude neprofitna i samofinansirajuća organizacija. Amazonska dobrotvorna organizacija se nada da će ova oblast postati prvi profitabilni prirodni rezervat u regiji Roraima.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;