INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Šetalište u amazonskoj prašumi

10.02.2012. | WAN

Smeo novi naučni centar je predložen za amazonsku prašumu. Projekat, vredan 6,4 miliona britanskih funti, nalaziće se u Ksikuau Ksiparina (Xixuaú Xiparina), osamljeni region netaknutih šuma u Roraimi u Brazilu.

Pored naučnog centra, gde će se obavljati ozbiljna istraživanja, šetalište koje će se prostirati na zapanjujućih 6 milja (9,66km) nalaziće se u samim krošnjama, nošeno kanapima i sajlama. Naučnici iz britanskog udruženja Kraljevske botaničke bašte (Royal Botanical Gardens) i univerziteta biće u mogućnosti da koriste centar i staze za proučavanje prašume.

Vodeći istraživački organi će uključivati organizaciju Kew i Brazilski istraživački institut Amazona. Turisti mogu da jednostavno uživaju u veličanstvenoj šetnji kroz predivnu, netaknutu, prirodu.

Tradicionalne zajednice koje žive u ovom području oduvek su radili da zaštite i sačuvaju prašumu. Njihova egzistencija zavisi od malih ekstraktivnih aktivnosti koje obavljaju, kao što je sakupljanje brazilskog oraha i gume. Projekat će vratiti dug zajednici, obezbeđivanjem radnih mesta za lokalna plemena i privlačenje više turizma.

Regija Ksikuau Ksiparina je trenutno pod upravom organizacije CoopXixuaú Co-operative, koja je formirana u februaru 2010. godine od strane lokalne zajednice. Sa fokusom na održiv život, prostor cveta sa razvojem nove škole i solarnom satelitskom internet konekcijom, na primer, i budućih ekonomskih mogućnosti koje će doći.

Arhitectonski biro Mark Barfield Architects su projektovali ovaj projekat, a oni su dobro poznati po svojoj pejzažnoj arhitekturi, kao što su panoramski točak London Eye i šetalište u Kew Gardens. Arhitekta Dejvid Marks (David Marks) iz biroa veruje da se bambus može koristiti kao primarni građevinski materijal. Projekat već uključuje upotrebu solarne energije. O krhkom ekosistemu prašume, arhitekta Marks kaže: "On ne podržava mnogo ljudi u svom prirodnom stanju. Morate biti veoma oprezni o tome šta i ko ulazi u prašumu."

Amazonska dobrotvorna organizacija (Amazon Charitable Trust) jeste dobrotvorna organizacija koja podržava ovaj projekat, sa finansijerom Robertom Paslej-Tajlerom (Robert Paseley-Tyler) na čelu. Neki od članova organizacije su Džon Heming (John Hemming) i Bjanka Džeger (Bianca Jagger). Centar ima za cilj da bude neprofitna i samofinansirajuća organizacija. Amazonska dobrotvorna organizacija se nada da će ova oblast postati prvi profitabilni prirodni rezervat u regiji Roraima.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;