INFONET-468X60-BANNER

Koliko Srbija primenjuje moderne tehnologije u uštedi energije

08.02.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije, 8. februara 2012. godine u Beogradu, organizovao je stručnu konferenciju na temu: „Energetska efikasnost i obnovljiva energija u Jugoistočnoj Evropi – Primenjena savremena tehnološka rešenja“.

Smanjenje troškova i povećanje konkurentnosti privrede, kao i optimizacija budžeta domaćinstava i kompanija su neophodni kako bi se obezbedio opstanak svakog pojedinca i društva. Primena principa energetske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije uz primenu savremenih tehnickih rešenja, predstavljaju mogućnost ne samo da se postojeća ekonomska i finansijska kriza prevaziđe, već i da se obezbede značajne investicije. CEDEF je upravo s tim ciljem organizovao konferenciju na kojoj su predstavljene savremene tehnologije sa konkretnim rezultatima i postignutim efektima u privredi i u lokanim samoupravama i JKP.

Ekstremne vremenske prilike i energetska kriza u celom svetu, i u Srbiji, bile su pravi ambijent za održavanje konferencije o rezultatima, upravljanju i štednji energije. Na konferenciji je zaključeno da su u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina intenzivnije počele da se uvode savremene tehnologije koje štede energiju. Osim energetskih ušteda u zgradama, transportu, industriji i domaćinstvima, nove tehnologije doprinele su i budžetskim uštedama, a i čuvanju planete.

Na skupu su govorili:

 • Prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije
 • dr Aleksandar Perić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije
 • Jovanka Arsic - Karišić, predsednik Upravnog odbora, CEDEF
 • dr Miomira Lazović, savetnica za obuku i obrazovanje, Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije
 • Petar Nedeljković, prodajni inženjer, Ceresit
 • Slobodan Jokovic, specijalista za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, Schneider Electric
 • Nenad Dograjić, direktor, Global Intercontinental Utilities BGD
 • Zoran Biserčić, direktor, Vaillant
 • Duško Mitruševski, stručni saradnik, SM Business Services and Trading
 • Petar Vasiljević, pomoćnik direktora, Beogradske elektrane
 • Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda, Volksbank

Događaju je prisustvovalo vise od 200 eksperata kompanija, predstavnika centralne i lokalne samouprave, investitora, komora, razvojnih organizacija i medija.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, prof. dr Radivoja Mitrovića, nauka kao respektabilan resurs treba da odgovori na pitanja kako smanjiti potrošnju i kako da sa što manje energije grejemo što veći prostor. „Kroz manju potrošnju energije stvaramo mogućnost da naša privreda bude konkurentna, a bez izvoza nema rasta. Inovacije ne treba shvatiti samo kao tehnološke, vec promena treba da počne od sopstvenog ponašanja do modela funkcionisanja društva“, rekao je državni sekretar.

Predsednica Upravnog odbora CEDEF-a, Jovanka Arsić Karišić, je istakla: “Rešenje složenog ekonomskog, energetskog i ekološkog pitanja je velikim delom u tehnološkim inovacijama. Uvođenje ekološki prihvatljivih i proverenih energetskih tehnologija predstavlja investicioni napor ali je dugoročno investiranje u znanje i tehnologiju najbolji način za uspostavljanje održivog razvoja”.

“Kompanija Henkel je u Srbiji na polju energetske efikasnosti najaktivnija kroz brend Ceresit, koji u sektoru Adhezivi tehnologije smatramo ključnim. Vec decenijama Ceresit uspešno prati trendove i u ponudi se nalazi Ceresit Ceretherm Sistem koji omogćava uštedu energije od 40 odsto, zbog čega se takva investicija isplati u periodu od tri do sedam godina u zavisnosti od toga koji energent se koristi za grejanje objekta. Ceretherm sistem poseduje ETA sertifikat (važeći u Evropskoj uniji), dok su malteri obogaćeni Bio Protect formulom koja štiti fasadu od buđi i plesni”, napomenuo je Petar Nedeljković, prodajni inženjer, kompanija Ceresit.

Schneider Electric Srbija je kompanija koja svoje poslovanje bazira na iznalaženju i primeni savremenih tehnoloških rešenja koja obezbeđuju korišćenje obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost smanjenjem potrošnje električne energije uz ostvarivanje iste ili veće produktivnosti. Srbija ima veliki potencijal upotreba obnovljivih izvora energije, naročito energije vode i sunca. U sedištu Schneider Electric-a (Le Hive, Pariz) upotrebom sopstvenih postojećih rešenja i aktivnim radom za 4 godine smanjena je potrošnja svih energenata u kWh po kvadratnom metru godisnje za 4 puta”, istakao je Dragoljub Damljanović, direktor Schneider Electric Srbija.

"Kompanija Global Intercontinental Utullities BGD članica je Global Financial Holdings LTD koja vec 40 godina primenjuje tehnološka rešenja  na svetskom tržištu obnovljivih izvora energije. U više od 30 zemalja sveta izgrađeno je 138 postrojenja, koja za svoj primarni cilj imaju konverziju raznih oblika otpada u električnu i toplotnu energiju. U procesima konverzije Global koristi tehnologije ciste termalne konverzije, pirolize i gasifikacije", rekao je Nenad Dograjić, direktor, Global Intercontinental Utilities BGD.

„Kompanija Vaillant dobitnik je nemačke nagrade održivosti koja se dodeljuje firmama koje spajaju ekonomski uspeh sa socijalnom odgovornošću. Gasni motor ecoPOWER 1.0 kompanije Vaillant, koji služi za istovremenu proizvodnju električne energije za domaćinstvo, toplotne energije za grejanje i pripremu potrošne tople vode za objekat, proglašen je najodrživijim proizvodom u Nemačkoj u 2011. godini“, naglasio je Zoran Biserčić, direktor kompanije Vaillant.

Volksbank Srbija kontinuirano radi na podizanju svesti o energetskoj efikasnosti i značaju ovih investicija. Volksbanka je jedna od prvih banaka u Srbiji koja aktivno finansira „zelene projekte“. Do sada je realizovano oko 300 kredita za ove energetski efikasne projekte u ukupnom iznosu od 7 miliona evra, pod povoljnijim uslovima od komercijalnih“, istakao je Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda, Volksbank Srbija.

SM Pumps razvija pumpe za procesnu industriju, rafinerije i nuklerane centrale uz optimizaciju rada i uštedu električne energije u pumpnim sistemima, kao što se pokazalo na primeru sistema za navodnjavanje u Saudijskoj Arabiji“, izjavio je Duško Mitruševski, stručni saradnik u SM Business Services and Trading.

CEDEF je po drugi put organizovao stručnu konferenciju namenjenu privrednicima, centralnoj i lokalnoj upravi, sa ciljem da se predstave savremena tehnološka rešenja sa konkretnim rezultatima i efektima. Pored tehnoloških pitanja, bilo je reči i o administrativnom i finansijskom aspektu korišćenja savremenih tehnologija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;