INFONET-468X60-BANNER

Najveće kote na svetu (video)

02.02.2012. | Ivan Dorotić | Pogledaj

Arhitektura moderne, neretko je u sanaciji i zaštiti potpuno zanemarena ili sporedna. Njena važnost, u kontekstu markiranja pojedinih zgrada kao znamenitih gradskih lokaliteta, često je zasenjena turistički „atraktivnijim“ i popularnijim destinacijama.

Da se takav scenarijo ne dogodi i sa jednom od retkih realizacija brazilskog arhitekta Oskara Nimajera (Oscar Niemeyer) u Evropi, zgradi Francuske komunističke partije u Parizu, potrudili su se mladi arhitekti iz francuskog studija FREAKS freearchitects.

Kako bi javnosti ukazali na značenje ove zgrade i generalnu percepciju izuzetnih arhitektonskih dostignuća arhitekte su, u saradnji s Nacionalnim većem za arhitekturu, na samu zgradu postavili veliku instalaciju, kao nalepnicu preko čitave fasade horizontalnog valovitog dela kompleksa.

Radi se o predimenzioniranim crvenim kotama, merama koje se u arhitektonskim nacrtima koriste kako bi se odredile dimenzije pojedinog elementa. U ovom slučaju velike crvene strelice precizno kotiraju visinu i širinu valovitog zastakljenog elementa Nimajerove zgrade. Doslovno merenje zgrade, radnja za koju bi vam u AutoCad-u bilo potrebno tek par klikova miša, je ovde doslovno aplicirana na zgradu toekom jednog čitavog dana, a već je samo postavljanje izazvalo interes i pozitivne reakcije javnosti.

Zgrada Francuske komunističke partije u Parizu građena je sedamdesetih godina prošlog stoleća, a osim Nimajera za njen izgled, tačnije staklenu fasadu na kojoj je instalacija aplicirana, zaslužan je i francuski arhitekta Jean Prouvé.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;