IZOLACIJA-468X60-BANNER

Građevina pogođena upotrebom psihoaktivnih sredstava

19.01.2012. | Batiactu

Alkohol, kanabis, kokain i halucinogene pečurke (iliti ludare) izuzetno se koriste u građevinskom sektoru, sudeći prema poslednjem barometru francuskog Inpes-a (Institut National de Prévention et d’Education pour la Santé – Nacionalni institut za zdravstvenu prevenciju i edukaciju) na radnom mestu.

Inpes je sproveo veliko istraživanje u Francuskoj posvećeno konzumiranju psihoaktivnih supstanci na radnom mestu: od oktobra 2009. do jula 2010. godine više od 27.650 osoba, godina od 18 do 85, ispitano je. Iz tog “Barometra zdravlja” proizilazi da određeni stručni sektori imaju značajno veći broj korisnika ovih supstanci. Naročito se to odnosi na građevinski sektor.

Konzumacija alkohola, na prvom mestu, posebno je česta u oblasti zgradarstva: 13,4% zaposlenih u građevinarstvu konzumiraju ga svakodnevno, nasuprot 7,7% od ukupnog broja ispitanika. Važna značajna potrošnja (najmanje šest čaša odjednom najmanje jednom mesečno) takođe je iznad proseka u ovom sektoru: 32,7% nasuprot 19,2% od ukupnog broja ispitanika. Kada je u pitanju konzumacija marihuane, ona je u ovom sektoru takođe češća (13% potrošača godišnje nasuprot 6,9% od ukupnog broja). Još gore, građevinski sektor je centar za eksperimentisanje sa kokainom (5,6% već ga je probalo nasuprot proseka koji iznosi 3,8%) i halucinogenih pečuraka.

Građevina je, dakle, posebno pogođena, kao i poljoprivreda i ribarstvo, ugostiteljstvo i šou-biznis. Međutim, ovakva podela bila bi iskrivljena zbog „veoma izražene rodne podeljenosti među njima“. Sektor građevine ima 90% muškaraca dok sektor zdravstva i društvenog angažovanja broji 83% žena, a postoji razlika u konzumaciji ovih supstanci među polovima. Zaista, prevelika konzumacija muškaraca koji se bave građevinom (alkohola, marihuane i sl) nije ustanovljena kod žena koje se bave istim poslom.

Preventivne kampanje

Od ukupnog uzorka, više od trećine redovnih pušača, skoro 10% onih koji konzumiraju alkohol i oko 13% korisnika marihuane izjavljuje da je povećalo upotrebu zbog problema povezanih sa poslom ili radnim statusom. Ali zavisnost je još više izražena kod nezaposlenih u odnosu na one u radnom odnosu. Na kraju, konzumacija alkohola na radnom mestu (mimo obroka i „pićenca“ sa kolegama) obuhvata 16% zaposlenih (19% muškaraca i 10% žena). Istraživanje pokazuje da radna aktivnost ostaje „generalno faktor zaštite kada je u pitanju zavisnost“.

Struka se već bavi zabrinjavajućim ciframa. Od septembra 2007. godine, na primer, Sacer, putarsko preduzeće, dodalo je svojoj kampanji protiv zavinosti, intervencije privatnog stručnog konsultanta: bivšeg toksikomana koji je odležao zatvorsku kaznu. „Verodostojan, veoma direktan“, prema odgovornom za zaštitu rada u Saceru u to vreme.

Tokom 2011, Fondacija francuskih građevinaca (La Fondation du BTP) odlučila je da direktno reaguje, obraćajući se mladima koji se spremaju za profesionalno angažovanje pokrećući program vezana za upoznavanje sa rizicima povezanim za zavisnosti nazvan „ Premiers combats“ (Prve bitke). Originalna i odgovorna inicijativa, koja je naišla na odličan prijem i dobila nagradu za kreativnost Construcom-Fimbacte 2011.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;