Living Roof - alternativa nadogradnji

26.12.2011. | Dornob

Samostalna, prenosiva i montažna, ova ideja - Living Roof (Krov za stanovanje) sažima ideal mobilne i modularne urbane ekspanzije sledeći jedini put kojim većina gradova može još uvek da ide: na gore.

Svaka jedinica može da se rotira u različite funkcionalne konfiguracije i može da postoji i van mreže. Osnova ovih jedinica jesu visokoizolovane spoljne školjke, niz solarnih panela i mini-turbina na svakom njihovom kraju (svaka od turbina generiše struju i upumpava kišnicu u za nju predviđene kolektore).

Nalazeći se negde između NLO-a i ogromne vanzemaljske lopte za ragbi, nema sumnje da ove prenosive krovne mahune ostavljaju snažan vizuelan pečat – njihova priroda koja dopunjuje deluje kao da je izvan ovog sveta, ali je neobično lepa.

"Upotrebljen kao alternativa hotelskim sobama ili kao privremeni smeštaj za ljude koji stanuju u više gradova, projekat Living Roof egzistira kroz niz apartmana koji su raštrkani po celom gradu. Unutar, umesto da se aktivnosti rasprostiru horizontalno, funkcionalan vertikalan prsten kombinuje spavanje, dnevni boravak i radni deo."

"Gosti mogu da izaberu njihov omiljeni modalitet i onda prsten zarotira odgovarajući modul na dole. U kapsulama Living Roof luksuz, stil i ekologija obezbeđeni su bez po muke. Ovo može biti novo gradsko odmaralište, utočište za oporavak, planiranje ekskurzija po gradu ili za obično piljenje u zvezde."

Prema numeričkom redu (na dijagramima iznad) prostori sadrže karaktarstike kao što su: "element za sedenje, element za pisanje, infoskrin/TV, spoljnu oblogu sa fotonaponskim ćelijama, motorizovane prozorske kapke, vetroturbinu, generator i pakovanja baterija, garderobu, ulazni otvor, prostor za tuširanje, skupljanje vode i rezervoare za filtraciju, prostor za kuvanje, sudoperu i toalet."


 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?