INFONET-468X60-BANNER

Smirenost usred građevinske oluje

04.11.2011. | WAN

Građevinski menadžer Bart Mendel iz firme Stonemark Construction Management iz Los Anđelesa donosi novi pristup njegovom poslu: umetnost Zena. Kao budista, on veruje da je njegov holistički, harmonistički pristup uveliko unapredio proces izgradnje veličanstvenog naselja, koga čine kuće mediteranskog tipa, kojim je on upravljao tokom godina u pogledu vremena i rokova, troškova i - možda najvažnije - nivoima stresa.

To je poznata priča: arhitekta i izvođač procene da će kuća biti izgrađen i spreman za useljenje za godinu i po dana, i tri godine nakon toga radnici su još uvek na gradilištu. Vlasnik kuće iznajmljuje stan ili hotelsku sobu u okruženju - i troškovi koji se nagomilavaju tokom vremena za njihovu "kuću snova" su otišli u beskraj, pretvarajući ceo proces u sve samo ne u san.

Ali prema Mendelu, to ne mora da bude slučaj: "Kad upravljamo projektom, ne samo da smanjimo vreme izgradnje, već i kada je kuća završena cena ukupnog projekta - uključujući i naše troškove upravljanja - je obično manja nego da nismo učestvovali u projektu. Imamo rekord u štednji 5 do 10 posto ili više od sveukupnih troškova projekta."

Da li se arhitekti i izvođači odupiru da se njima upravlja? Neki od njih mogu biti oprezni u početku. Ali na kraju dana, kada je posao odrađen na vreme, ili čak i bolje, ispod budžeta, i investitori svakoga pojedinačno hvale, ispostavlja se da to i nije tako loša ideja.

Građevinski menadžeri, inače poznati kao predstavnici vlasnika, prvenstveno upravljaju izgradnjom ili rekonstrukcijom. Danas, predstavnici vlasnika su u modi više nego ikada, posebno kod onih investitora koji ne mogu sebi priuštiti nikakvu grešku na nečemu što je, u mnogo slučaja, možda najveći garđevinski projekat njihovog života - porodična kuća. Ovi klijenti grade nasleđe svojoj porodici, i porodici svoje porodice, tako da naknadni troškovi i produženi rokovi nisu, jednostavno, prihvatljivi!

Prema Marku Apletonu (Marc Appleton), vlasniku prestižnog arhotektonskog biroa Appleton Architects: "Građevinski menadžeri mogu biti mešoviti blagoslov - pomoć ili prepreka. Oba smo iskusili. Alternativno, i više pozitivno, dobar građevinski menedžer može da pomogne u ostvarivanju komunikacije između igrača i podstaći fer i razuman proces, uprkos pristiscima od strane svojih klijenata da budu pristrasni."

Denu Endrusu (Dan Andrews), predsedniku firme Horizon General Contractors kaže: "Pošto sam izgradio mnogo porodičnih kuća na Zapadnoj strani Los Anđelesa za 30 godina, radio sam sa građevinskim menadžerom koji me je terao da se zapitam šta zaista kvalitetan menadžer može da uradi. Moje iskustvo je bilo sa građevinskim menadžerima čije je prvi plan bio da napadnu budžet izvođača da bi dokazali investitorima da su uštede novca najvažniji deo izgradnje. Mislim da bi građevinski menadžer koji vidi proces ne kao piramidu, već kao krug, sa svim činiocima koji rade zajedno, može da bude od velike pomoći. Mnogi investitori mnogo putuju i ne razumeju najbolje ceo proces izgradnje. Imati nezavisnog predstavnika investitora koji ima najbolji interes prema projektu i učesnicima može da pomogne u držanju kontrole nad emocijama, i na taj način napraviti od celog projekta lepo iskustvo za sve."

Mendel dodaje: "Neke od velikih izvođačkih građevinskih kompanija ne žele da imaju građevinske menadžere, pošto smatraju da njihove firme imaju dovoljno iskustva i stručnjaka da reše sve probleme, ali ništa ne može da zameni objektivnost koja dolazi od menadžera koji može sagledati čitav projekat sa jasne, nepristrasne perspektive. Kompanija Stonemark je neobična po pitanju građevinskih menadžera, pošto imamo kvalifikovane profesionalce, uključujući licencirane građevinske inženjere i arhitekte, u našem timu koji istinski razumeju svaki korak građevinskog procesa, od ručnih radova na građevini do celokupne budžetske procedure. Nikada nisam naiša na slučaj gde troškovi i kvalitet materijala nije mogao biti bolje kontrolisan. I činjenje toga, bez ikakve žrtve originalne vizije i funcionalnosti projekta, jeste prava umetnička forma."

Prema Mendelu, 'naselja su komplikovani, višeslojni projekti, i upravljanje njima uspešno zahteva kombinaciju naučnih i umetničkih veština, preciznosti, znanja, harmonije i strpljenje.'

Strpljenje je kvalitet o kome Mendel nešto zna. Pošto je budista preko 35 godina, Mendel donosi svoj Zen pristup svakom poslu, i uspeva da ostane fokusiran, ponekad i u sred izazovnog haosa. "Da li je biti bidusta preduslov za ovu profesiju? Pa, verovatno ne - ali moram priznati, posle 35 godina uspešnih projekata i klijenata koji se stalno vraćaju, to svakako nije odmoglo."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;