INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rizik od požara i izolacioni materijali

28.10.2011. | Grégoire Noble | Batiactu

Dok su termičke i zvučne performanse poznate i istražene od strane korisnika proizvoda za izolaciju, performanse u vezi sa vatrom su, sa druge strane, često nepoznate. Međutim, svi materijali za izolaciju nisu isti i njihovo ponašanje se veoma razlikuje.

U Francuskoj, svaka dva minuta dogodi se nesreća. Svake godine, 250.000 požara odnese 800 žrtvi i načini značajnu materijalnu štetu. Upotreba većih količina izolacija različitog sastava uticala bi na rizike, bilo da se radi o brzini rasprostiranja požara ili o količini i vrsti emisija iritantnih odnosno opasnih gasova. Zato su Nacionalni centar za prevenciju i zaštitu (Centre National de Prévention et de Protection – CNPP) i kompanija Rockwool organizovali tri testa kako bi uporedili reakcije različitih grupa izolacije (ekspandirani polistiren, poliizocijanurat i kamena vuna): Room corner (ISO 9705/EN 14390 & ISO 13784-1), simulaciju unutrašnjeg požara krova i simulaciju požara na fasadi (BS 8414).

Room corner i sendvič paneli

Test "Room corner"

Sendvič paneli su veliki elementi prefabrikovane gradnje sastavljeni od dve metalne obloge (čelik, aluminijum) koje sadrže izolaciono stabilizaciono jezgro. Evropski standard proizvoda objavljen je u januaru 2009. godine (EN 14509), a oznaka CE obavezna je od oktobra meseca 2010. godine. Obuhvaćene su izolacije poliuretan (PUR), poliizocijanurat (PIR), ekspandirani polistiren (EPS), ekstrudirani polistiren (XPS), fenolna pena (PF), staklena vuna (CG) i mineralna vuna (MW).

Ovi sendvič paneli najčešće se koriste za brzu i ekonomičnu izgradnju industrijskih objekata, trgovina, bolnica, škola i rekreativnih centara. U Evropi (misli se na Evropsku uniju, prim. prev), tokom 2008. godine proizvedeno je najmanje 150 miliona metara kvadratnih panela ove vrste, od čega su 85% ćelijske strukture (PUR, EPS), a samo 15% čine kamena vuna, staklena vuna i fenolna pena. U trenutku izbijanja požara, proizvodi za izolaciju su zaštićeni samo metalnom tablom koja je podložna, u slučaju porasta temperature, deformacijama, naprezanju i omekšavanju čime se izolaciono jezgro izlaže na spojevima.

Kamena vuna

EPS

PIR

Testovi sprovedeni na CNPP-u sastojali su se od izlaganja vatri različitih prefabrikata površine 3m2 sastavljenih od panela pokrivenih izolacijom ili od sendvič panela. Ponašanje tokom 20 minuta testa veoma se razlikovalo: prefabrikati sa PIR-om odolevali su kraće, uz fenomen flash over (plameni udar ventilisanog prostora) nakon nekoliko minuta, dok se model koji sadrži kamenu vunu dobro opirao.

Ravni krovovi

Test "Simulacija unutrašnjeg požara krova"

Požari koji zahvataju krovove i terase su među najozbiljnijima. Preduzeća uglavnom prednost daju dvema vrstama proizvoda: PIR-u i kamenoj vuni, zbog njihovih performansi u vezi sa požarom.

Nijedna od njih se ne topi i ne curi, za razliku od ekspandiranog polistirena. Međutim, PIR izaziva zabrinutost zbog okruženja.

Test sproveden u CNPP-u sastojao se u proučavanju ponašanja tri unutrašnja požara krovova tokom 20 minuta. Ponovo je ekspandirani polistiren suočen sa vatrom brzo pokazao svoja ograničenja, emitujući vatrene kapljice i na taj način uvećavajući rizik od širenja vatre na niže spratove. PIR i kamena vuna su očekivano mnogo bolje usporili širenje vatre.

Vatra na fasadi i spoljna izolacija

Test "simulacija požara na fasadi"

Od šezdesetih godina XX veka, termofasadni sistemi - kompozitni sistemi spoljne termoizolacije (ETICS) sve više su upotrebljavani u Evropi pošto je njihov glavni kvalitet bio omogućavanje stvarne energetske uštede. Ovi sistemi se takođe sastoje od izolacije (ekspandirani polistiren ili mineralna vuna) koji je prekriven hidrauličnim ili organskim premazom. Kada je u pitanju renovacija, izolacija spolja omogućava povećanje energetskih performansi postojeće zgrade. Međutim, u oblasti zaštite od požara, pitanja ostaju nerešena, pre svega u pogledu širenja (spolja ka unutra ili obrnuto), upotrebe zapaljivih materijala (EPS) i povećanja debljine odnosno kvaliteta instalacije (debljina premaza).

Tokom testa koji je sproveden u CNPP-u, tri modela fasada osam metara visine bila su izložena vatri, prema metodi koju preporučuje standard BS 8414 (Velika Britanija). Testirane su različite konfiguracije: kamena vuna i tanak mineralni premaz, ekspandirani polistiren i tanak organski premaz, kao i hibridna stuktura PES-a i tankog organskog premaza sa organskim trakama kamene vune. Izložene tokom 30 minuta vatri srednje snage (3MW), fasade su više ili manje oštećene. Zapaljivost EPS-a se pokazala u potpunosti, izazivajući duboke pukotine, krhotine koje padaju i velike količine crnog dima, dok su se delovi izolovani mineralnom vunom dobro držali.

Mnogo podataka treba uzeti u obzir prilikom izolacije zgrade koja se gradi ili renovira kako bi se iskoristile najbolje garancije u pogledu termičke i zvučne izolacije i sprečavanja rizika od požara.

Link:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 1

Goran 01.11.2011 09.19.22

Da li ima analize o oslobadjanju štetnog otrova- fenola, iz sastava kamene vune pri sagorevanju , kojeg inače nema u drugim termoizolacionim materijalima.

Fenol se u proizvodnji kamene vune koristi u količini do 5% za učvršćavanje vune u format table.

Mislim da treba jasno izbegavati termin mineralna vuna (jer ona je ili staklena ili kamena) u suprotnom pod tim terminom neće se znati o kom poreklu vune mislimo, a time se dovodi u zabludu čitalac.

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;