INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izolacija i zaptivanje fasade pločama od tvrde pene - pet trikova za odličnu izolaciju (video)

05.02.2010. | David Joyce | Green Building Advisor

Instalacija termoizolacionih ploča od tvrde pene na fasadne zidove odličan je način da udvostručite toplotne karakteristike svog objekta i eliminišete curenja vazduha.

Velike table tvrde pene, pričvršćene za zidove ili krov, dobro zaptivene silikonom i specijalnim trakama, mogu da se postave preko, ili umesto postojeće izolacije.

Ploče od tvrde pene prave se na bazi poliuretana (PU), i mogu imati dodatnu obostranu zaštitu u vidu aluminijumske folije. Primer koji se vidi na video-snimku niže u ovom tekstu jeste postavljanje ploča od tvrde pene od poliizocijanurata u dva sloja od po 5cm.

Napomena: Poliizocijanurat (PIR, polyisocyanurate, polyiso, ISO) zapravo je poboljšani poliuretan (PUR). U njemu je nivo metilen-difenil-diizocijanata (MDI) viši nego u običnom poliuretanu, a umesto polieter poliola, u procesu proizvodnje koristi se poliester poliol. Katalizatori i aditivi koji se koriste za PIR takođe se razlikuju od onih u PUR penama.

Kada je termoizolacija deblja od 10cm teže je pogoditi potkonstrukciju (u ovom slučaju drvene grede i gredice). Uostalom, uz 14cm celuloze u prostoru između drvenih konstruktivnih greda, sloj PIR ploča postići će toplotnu vrednost R-40 (1R = 0.17611 m2K/W - vrednost R je 1/(toplotna provodljivost po inču).

David Joyce, jedan od partnera u firmi Synergy Companies Construction, pruža savete za ugradnju ploča od tvrde pene. Kuća koju vidite u filmu projekat je firme Building Science Corporation u saradnji sa programom Building America, Ministarstva za energetiku SAD (na kraju teksta dati su linkovi).

Osnovni saveti za postavljanje ploča od tvrde pene

Bez obzira na tip objekta koji izolujete, od načina na koji su ploče povezane sa ostatkom zida zavisiće njegove karakteristike i trajnost. Zavrtnji moraju biti dovoljno dugački da prođu kroz letve na spoljašnjoj strani, ploče od pene, i da dohvate drvenu konstrukciju objekta.

Same ploče treba da leže čvrsto jedna uz drugu, a sve spojnice i ivice moraju biti dobro zaptivene kako bi se sprečilo curenje vazduha, ali i vode. Ključ uspešne instalacije je uočavanje svih prodora i odabir najboljeg načina za njihovo zaptivanje. Pet ključnih detalja trebalo bi da budu dovoljni da se ovaj posao izvede dobro.


prvo se postavlja jedan sloj, pa tek zatim drugi sloj ploča (levo)
postavljanje ploča u dva sloja sprečava curenje vazduha (desno)

1. Zaštita donje ivice PU ploča

Mnogi izvođači štite penu od insekata na donjoj koti gde počinje postavljanje izolacije tako što samo prelepe preko ivica ploča traku koja je stigla kao zaštita za stolariju.

Joyce preporučuje metalne profile (pocinkovani čelik ili aluminijum) koji će služiti kao zaštita od insekata, vetra i vode. Para koja se sakupi u unutrašnjosti zida, preko ovog profila teći će van, dalje od temeljnih zidova. Ovi metalni profili dodatno se osiguravaju silikonskim lepkom i ekserima.

2. Kutije oko prozora

Kod otvora koriste se dodatne kutije za prozore napravljene od šperploče. Glavna uloga ovih kutija je da poravnaju otvor za prozor, i obezbede tvrdu površinu za lepljenje trake za zaptivanje.

Sa spoljašnje strane treba paziti da ove kutije budu u ravni sa linijom dokle će dolaziti ploče od tvrde pene. Tokom izgradnje važno je paziti na položaj konstrukcije i veličinu prozora u specifikaciji kako bi ostalo mesta za postavljanje ovih kutija.

3. Pričvršćivanje ploča od tvrde pene i potkonstrukcije fasade

Praktično je nemoguće postaviti letve koje će držati omotač od PU ploča sa spoljašnje strane i koje će služiti kao potkonstrukcija fasade ukoliko ploče nisu čvrsto na svom mestu. Zato se, pored lepka, koriste i privremeni šrafovi sa drvenim podloškama za svaku ploču od tvrde pene posebno - ne na spojnicama jer na spojnice treba da se postave letve.

U ovom primeru drvena konstrukcija zatvorena je OSB pločama - površina zida. Na OSB ploče postavljaju se ploče od tvrde pene. Zaštitna folija na pločama služi kao površina za refleksiju spoljašnje temperature (što dodaje ukupnim toplotnim karakteristikama zida vrednost od R-2).

Folija služi i kao drenažni sloj na kom se kondenzuje atmosferska vlaga i niz foliju curi na dno zida gde će, preko metalnog profila, isteći napolje.

Upravo zbog ovoga važno je da se letve postave u vertikalan položaj. Letve od punog drveta zašrafljuju se kroz oba sloja PU ploča u zid iza (drvenu konstrukciju). Dodatno, na njih će biti pričvršćena fasada, a između nje i izolacionih ploča ostaće vazdušni sloj debljine od oko 2cm (debljine letve).

4. Zaptivanje

Još jedan trik kod postavljanja izolacije od tvrde pene jeste u tome da se, umesto jednog sloja debljine 10cm postavljaju dva sloja ploča od po 5cm. Tako će na uglovima objekta spoj ploča biti pouzdaniji, i mnogo lakše će zaustavljati curenja vazduha.

Ne postavljaju se na jednom mestu odmah dve ploče jedna preko druge. Važno je da prvi sloj bude u potpunosti zaptiven i na svom mestu, pa tek onda preko njega postavljati sledeći. Preko svih spojnica, i prvog i drugog sloja, kao i preko ivica ploča od tvrde pene oko otvora, treba prelepiti traku.

Važno je da traka bude pouzdana i dugotrajna, da izdržava temperaturne razlike, da bude otporna na vodu i vlagu, i da tokom vremena ne gubi prebrzo svoja adhezivna svojstva.

5. Odgovarajuće trake za zaptivanje

Različiti tipovi traka ne lepe se uspešno za različite površine. Neke su namenje lepljenju jednorodnih materijala a neke mogu da posluže za lepljenje na više različitih površina. Joyce koristi i posebnu traku za prekrivanje većih procepa, spajanje oko prozora i uglove.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;