INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pobednici i finalisti 2011 Zerofootprint Re-Skinning Awards

26.10.2011. | Canadian Architect

Sredinom oktobra, na Greenbuild-u, međunarodnoj konferenciji i sajmu u organizaciji Saveta zelene gradnje SAD-a (US Green Building Council) objavljena su imena pobednika nagrade za preuređenje zgrada radi poboljšanja energetske efikasnosti i postizanja nultog otiska 2011 - 2011 Zerofootprint Re-Skinning Awards. Osnivač i generalni direktor Zerofootprint-a Ron Dembo objavio je imena nagrađenih tokom svog izlaganja na panelu na kojoj je rađena komparativna analiza energetskih ušteda i važnosti unapređenja našeg starijeg, postojećeg fonda gradskih zgrada u borbi protiv klimatskih promena.

Takmičenje 2011. organizovano je u saradnji sa John H. Daniels (Džon Denijels) fakultetom arhitekture, pejzažne arhitekture i dizajna, Univerziteta u Torontu, Kanada. Pobednike je izabrao stručni žiri iz oblasti arhitekture, dizajna i inženjeringa: kanadski arhitekta Džon Patkau (John Patkau); osnivač Arhitektonskog izazova 2030 (Architecture 2030 Challenge) Edvard Mazria (Edward Mazria), partner-osnivač preduzeća Front Inc. Majkl Ra (Michael Ra), profesor ahitekture na Jejlu Mišel Adington (Michelle Addington) i profesor arhitekture na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu – UCLA i osnivač i direktor istraživačkog centra za održivo urbano projektovanje CityLAB Dejna Kaf (Dana Cuff)."

"Zerofootprint Re-Skinning Awards su svakako značajno takmičenje budući da će obnavljanje postati najvažniji projektantski zadatak u narednim decenijama – ako želimo da bitno smanjimo emisije gasa koji izazivaju efekat staklene bašte", kaže sudija Thomas Auer. "Veoma je uzbudljiv sam kvalitet prijavljenih radova, kako tehnički tako i estetski, što naglašava potencijal i važnost obnavljanja."

Kuća u Venisu, Kalifornija – Palms, koju su projektovali Daly Genik Architects, dobila je nagradu kao Generalno najbolji projekat 2011. (Best Overall Project 2011). Najupečatljivija karakteristika Palms-a je sjajni beli spoljni omotač napravljen od recikliranog čelika sa lokalnog izvora, omotač koji je transformisao izgled kuće i proširio spoljni prostor za življenje, a da otisak objekta nije uvećan.

"Palms je izvanredan primer arhitektonskog projekta koji može da transformiše naše gradove kako bi se borili protiv klimatskih promena", kaže Ron Dembo. "Projekat je energetski efikasan i štedi vodu, opšteprimenljiv i jednostavno - divan. Ovaj projekat pokazuje da prerađivanje postojećih zgrada kako bi se smanjio njihov uticaj na životnu sredinu ne znači ograničavanje kvaliteta materijala, upotrebe pametnih tehnologija ili estetike finalnog proizvoda."

Dobitnici i finalisti 2011 Zerofootprint Re-Skinning Awards

Generalno najbolji rad za 2011. godinu je projekat The Palms u kalifornijskom gradu Venis, projektnog biroa Daly Genik Architects, koji je, takođe dobio i prvu nagradu u kategoriji Stambenih objekata.

U kategoriji ustanova, pobednik je HKW zgrada na RWTH Aachen Univerziteta u Ahenu, Nemačka koju su radili iParch, Imagine Envelope Façade Consulting. Troje finalista su: Centre for Justice Leadership na Humber koledžu u Torontu, Kanada biroa Gow Hasting Architects; Artscape Wynchwood Barns u Torontu, Kanada biroa Toit Architects Ltd. i zgrada Percy Gee na Univerzitetu Lajčester u Lajčesteru, Engleska biroa Shepheard Epstein Hunter.

U Komercijalno-industrijskoj kategoriji, pet finalista je dobilo počasna priznanja: Sedište preduzeća King and King u Sirakuzi, u američkoj državi Njujork biroa King and King Architects za društvenu korisnost; 21 Queen Street u Oklandu, Novi Zeland biroa Peddle Thorp Aitken Architects za efikasnu upotrebu resursa; Toranj Ergo u Milanu, Italija biroa Aste / Finzi Architetti za reproduktivnost; First Canadian Place u Torontu, Kanada biroa B+H Architects, Moed de Armas and Shannon za inovativne tehnologije i Orange Cube u Lionu, Francuska biroa Jakob + MacFarlane za estetiku i društvenu korisnost.

Zerofootprint Re-Skinning Awards su neprofitna inicijativa Zerofootprint-a. Nagrade prikazuju novorazvijajuće tehnologije za projektovanje obnove i predstavljaju nove načine razmišljanja o održivosti životnog okruženja. Svrha takmičenja jeste da se da zamajac raspravi o tome kako bismo mogli da unapredimo čitave gradove u cilju opšteg smanjenja našeg zajedničkog otiska na životno okruženje.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;