INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pobednici i finalisti 2011 Zerofootprint Re-Skinning Awards

26.10.2011. | Canadian Architect

Sredinom oktobra, na Greenbuild-u, međunarodnoj konferenciji i sajmu u organizaciji Saveta zelene gradnje SAD-a (US Green Building Council) objavljena su imena pobednika nagrade za preuređenje zgrada radi poboljšanja energetske efikasnosti i postizanja nultog otiska 2011 - 2011 Zerofootprint Re-Skinning Awards. Osnivač i generalni direktor Zerofootprint-a Ron Dembo objavio je imena nagrađenih tokom svog izlaganja na panelu na kojoj je rađena komparativna analiza energetskih ušteda i važnosti unapređenja našeg starijeg, postojećeg fonda gradskih zgrada u borbi protiv klimatskih promena.

Takmičenje 2011. organizovano je u saradnji sa John H. Daniels (Džon Denijels) fakultetom arhitekture, pejzažne arhitekture i dizajna, Univerziteta u Torontu, Kanada. Pobednike je izabrao stručni žiri iz oblasti arhitekture, dizajna i inženjeringa: kanadski arhitekta Džon Patkau (John Patkau); osnivač Arhitektonskog izazova 2030 (Architecture 2030 Challenge) Edvard Mazria (Edward Mazria), partner-osnivač preduzeća Front Inc. Majkl Ra (Michael Ra), profesor ahitekture na Jejlu Mišel Adington (Michelle Addington) i profesor arhitekture na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu – UCLA i osnivač i direktor istraživačkog centra za održivo urbano projektovanje CityLAB Dejna Kaf (Dana Cuff)."

"Zerofootprint Re-Skinning Awards su svakako značajno takmičenje budući da će obnavljanje postati najvažniji projektantski zadatak u narednim decenijama – ako želimo da bitno smanjimo emisije gasa koji izazivaju efekat staklene bašte", kaže sudija Thomas Auer. "Veoma je uzbudljiv sam kvalitet prijavljenih radova, kako tehnički tako i estetski, što naglašava potencijal i važnost obnavljanja."

Kuća u Venisu, Kalifornija – Palms, koju su projektovali Daly Genik Architects, dobila je nagradu kao Generalno najbolji projekat 2011. (Best Overall Project 2011). Najupečatljivija karakteristika Palms-a je sjajni beli spoljni omotač napravljen od recikliranog čelika sa lokalnog izvora, omotač koji je transformisao izgled kuće i proširio spoljni prostor za življenje, a da otisak objekta nije uvećan.

"Palms je izvanredan primer arhitektonskog projekta koji može da transformiše naše gradove kako bi se borili protiv klimatskih promena", kaže Ron Dembo. "Projekat je energetski efikasan i štedi vodu, opšteprimenljiv i jednostavno - divan. Ovaj projekat pokazuje da prerađivanje postojećih zgrada kako bi se smanjio njihov uticaj na životnu sredinu ne znači ograničavanje kvaliteta materijala, upotrebe pametnih tehnologija ili estetike finalnog proizvoda."

Dobitnici i finalisti 2011 Zerofootprint Re-Skinning Awards

Generalno najbolji rad za 2011. godinu je projekat The Palms u kalifornijskom gradu Venis, projektnog biroa Daly Genik Architects, koji je, takođe dobio i prvu nagradu u kategoriji Stambenih objekata.

U kategoriji ustanova, pobednik je HKW zgrada na RWTH Aachen Univerziteta u Ahenu, Nemačka koju su radili iParch, Imagine Envelope Façade Consulting. Troje finalista su: Centre for Justice Leadership na Humber koledžu u Torontu, Kanada biroa Gow Hasting Architects; Artscape Wynchwood Barns u Torontu, Kanada biroa Toit Architects Ltd. i zgrada Percy Gee na Univerzitetu Lajčester u Lajčesteru, Engleska biroa Shepheard Epstein Hunter.

U Komercijalno-industrijskoj kategoriji, pet finalista je dobilo počasna priznanja: Sedište preduzeća King and King u Sirakuzi, u američkoj državi Njujork biroa King and King Architects za društvenu korisnost; 21 Queen Street u Oklandu, Novi Zeland biroa Peddle Thorp Aitken Architects za efikasnu upotrebu resursa; Toranj Ergo u Milanu, Italija biroa Aste / Finzi Architetti za reproduktivnost; First Canadian Place u Torontu, Kanada biroa B+H Architects, Moed de Armas and Shannon za inovativne tehnologije i Orange Cube u Lionu, Francuska biroa Jakob + MacFarlane za estetiku i društvenu korisnost.

Zerofootprint Re-Skinning Awards su neprofitna inicijativa Zerofootprint-a. Nagrade prikazuju novorazvijajuće tehnologije za projektovanje obnove i predstavljaju nove načine razmišljanja o održivosti životnog okruženja. Svrha takmičenja jeste da se da zamajac raspravi o tome kako bismo mogli da unapredimo čitave gradove u cilju opšteg smanjenja našeg zajedničkog otiska na životno okruženje.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;