IZOLACIJA-468X60-BANNER

Štednja energije - odgovornost države i svakog pojedinca! (MIVUS)

26.03.2007. | Gradjevinarstvo.rs

U našem društvu i dalje vlada nasleđen, a pogrešan stav – da je Srbija bogata energijom i da je energija element socijalne politike, a ne roba. U kojoj meri je ovo netačno pokazuju podaci iz strategije energetskog razvoja Srbije: rezerve kvalitetnih energenata, nafte i gasa, čine manje od 1% u ukupnim bilansnim rezervama Srbije.

Ostatak rezervi čini ugalj, i to u najvećoj meri niskokvalitetni lignit, sa čak 92%. Srbija je, dakle, prinuđena da uvozi energente, a sudeći po trendu rasta njihovih cena na svetskom tržištu, rasipanje tako skupog artikla mora da se odrazi na budžet, kako države, tako i svakog pojedinca.

Upravo rasipanje energije je ono što se u Srbiji događa danas. Statistike kažu da Srbija troši i do dva i po puta više energije nego što bi trebalo (150 – 250 kWh/m2, nasuprot evropskom proseku od 138 kWh/m2).

Ko i kako troši tu energiju?

Bahatost u raspolaganju energijom zastupljena je u svim sektorima (industrija, saobraćaj), ali ubedljivo najviše energije, što (ne) iznenađuje, troši se u zgradarstvu! U EU na zgrade odlazi 40% ukupne energije, a u Srbiji i do 46%! Od toga, čak do 65% odlazi na grejanje i hlađenje stambenih i poslovnih prostora.Neobaveštenost, (ne)kultura stanovanja, relativno jeftina i dostupna čvrsta goriva, potpuno neracionalan sistem naplate utroška električne energije u Srbiji (po kvadraturi a ne po realnoj potrošnji) i inertnost države u rešavanju ovih problema, dopuštaju našim građanima ovakvo ponašanje.

Kako to izgleda u Evropi?

U EU se odavno bore protiv ovakvih navika, a imaju i više razloga za to:

 • visoke cene energenata (ako mislimo da je električna energija u Srbiji skupa, osvrnimo se malo na okolne zemlje, da ne govorimo o visokorazvijenim zemljama Zapada)
 • zavisnost od uvoza energenata (svaka mala promena u kriznim područjima iz kojih se energenti uvoze izaziva skok cena na svetskom tržištu)
 • potpisan Kjoto protokol (koji svaku zemlju obavezuje da smanji emisiju CO2 za određeni procenat).

Na koji način Evropa štedi energiju?

S obzirom da se energija najviše troši u zgradama, najracionalnije i dugoročno najisplativije rešenje jeste – ulaganje u energetsku efikasnost zgrada. U stambenim objektima, toplota se gubi kroz:

 • spoljašnje zidove 21%
 • krov 10%
 • pod na tlu 6%
 • prozore 51%
 • sastave grejanja 12%

Shvatajući ozbiljnost situacije, proizvođači mineralnih vuna u Evropi su se ujedinili u organizaciju pod imenom EURIMA (European Insulation Manufacturers Association; www.eurima.org). EURIMA postoji od 1959. godine i bavi se promovisanjem standarda i regulativa za profesionalnu i kvalitetnu upotrebu izolacionih materijala. U poslednje vreme, njen razvoj i rad ide u smeru rešavanja gorućih pitanja zaštite životne sredine, a u tome imaju podršku evropskih institucija, kao i drugih sličnih organizacija u svetu.

Imajući za uzor ovakvu organizaciju, koja sagledava probleme potrošnje i uštede energije iz šireg, društvenog ugla, srpski proizvođači i uvoznici mineralnih vuna su se ujedinili u organizaciju MIVUS (Mineralne Vune Srbije).

MIVUS – članice

Asocijaciju MIVUS sačinjavaju tri člana: KNAUF-INSULATION (proizvođač kamene vune), URSA i ISOVER (proizvođači staklene vune).

Budući da je jedan od najvažnijih načina za usporavanje i smanjenje globalnog zagrevanja ušteda energije koja se koristi za grejanje i hlađenje, uvođenje i korišćenje termoizolacije u cilju optimalnog trošenja energije, predstavlja najefikasniji i najbezbedniji način inteligentne kombinacije privatnih i opštih interesa.

Izolacioni materijali na bazi mineralnih vlakana, u prvom redu kamena i staklena vuna, predstavljaju optimalnu formu termoizolacione i zvučne zaštite koja je ekološki poželjna. Primarni cilj promocije ove vrste izolacije je poboljšanje kvaliteta života ljudi i očuvanje planete, što je ključni izazov savremene ubrzane industrijalizacije.

Ugradnjom toplotne izolacije postižemo nekoliko efekata u isto vreme:

 • velika ušteda energije, samim tim i novca
 • brzi povraćaj investicije (3-5 godina)
 • doživotni vek izolacije i doživotna ušteda
 • zvučna izolacija
 • protivpožarna zaštita 

MIVUS će se truditi da javnim akcijama skrene pažnju stručne javnosti, Vladinih agencija i same Vlade na neophodnost šire društvene akcije i ozbiljnijeg pristupa problemima energetske efikasnosti, kao i da podigne svest stanovništva o ovim problemima, pruži neophodnu tehničku podršku i informacije o načinima da se energija pametno sačuva i uštedi ukorist svih nas.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;