INFONET-468X60-BANNER

Neboder Bosco Verticale u Milanu postaće prvi svetski neboder sa vertikalnom šumom

17.10.2011. | Inhabitat

Dosta smo pisali o zelenim, vertikalnim, neboderima koji integrišu zelenilo u svojoj fasadi, ali za razliku od tih, mnogobrojnih, projekata, evo jednog koji če biti više od samog koncepta. Projektovan od strane Stefanoa Boerija (Stefano Boeri) arhitekte, akademika i bivšeg urednika arhitektonskog magazina Domus. Njegov projekat Bosco Verticale je struktura od 27 spratova koja se uzdiže i trenutno je u izgradnji u Milanu u Italiji. Kada bude izgrađen, on će postati prvi svetski neboder sa vertikalnom šumom.

Objekat Bosco Verticale predstavlja sistem koji optimizuje, obnavlja i proizvodi energiju. Prekriven biljkama, objekat pomaže u balansiranju mikroklime i u filtraciji čestica prašine koje se nalaze u urbanom okruženju (Milan je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi). Raznovrsnost biljnog života i njihovih karakteristika proizvodi vlažnost, apsorbuje ugljen-monoksid i čestice prašine, proizvodi kiseonik i štiti zgardu od akustičkog i radijacijskog zagađenja. Sve ovo zajedno ne samo da unapređuje kvalitet životnog prostora, nego i pruža uslove za dramatične uštede energije tokom cele godine.

Svaki apartman u objektu imaće balkon na kome će biti zasađene biljke koje su sposobne da odgovore na vremenske uslove u gradu - osenčenost će biti dostupna leti, dok će ujedno filtrirati zagađeni, gradski, vazduh; dok će zimi ogoljeno drveće dozvoliti prodor preko potrebne sunčeve svetlosti unutar prostora. Navodnjavanje biljaka biće odrađeno filtracijom i ponovnim korišćenjem sivih voda koje se proizvode u neboderu. Dodatno, fotonaponski energetski sistemi i vetrogeneratori doprineće samo održivosti nebodera.

Projekat i koncept nebodera Bosco Verticale jeste odgovor na preteranu urbanizaciju i nestanak prirode iz naših okruženja i života. Arhitekta primećuje da ako bi se ove modularne jedinice izgradile kao slobodnostojeće strukture preko jedne površine, za izgradnju bi bilo potrebno 50.000 metara kvadratnih zemlje i 10.000 metara kvadratnih šume. Neboder Bosco Vertikale je prvi deo njegov predloženog projekta BioMilano, koji predviđa izgradnju zelenog pojasa oko grada i inkorporiranje šesdeset napuštenih farmi, koje su na rubu grada, i njihovu revutalizaciju za društveno korišćenje.

Linkovi:

  • Stefano Boeri Architetti - link
  • Detaljnije o projektu (engleski jezik) - The age of flower towers - link

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

  • Bionic Arch - futuristički neboder Tajvana - link
  • Tour Végétale de Nantes - Biljni toranj u Nantu - link
  • Curitiba, Brazil – Planirani „Eko-grad“ - link
  • Projektovanje povezane izgrađene sredine i prirode - link
 

Komentari: 1

Nesha 27.10.2011 13.18.42

Totalna glupost i čista šminka. Zvog drveća će biti mnogo manje prirodne svetlosti unutar objekta i mnogo više će se energije trošiti na električno osvetljenje nego kod standardnih višespratnica. Dakle, više štete nego koristi! Istu količinu drveća su mogli da zasade u na tlu i efekat ozelenjavanja bi po prirodu bio isti.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;