INFONET-468X60-BANNER

Kuća od pločica

14.10.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Zaboravite sve što mislite da ste znali o pločicama.

Ako niste obratili pažnju na industriju pločica u poslednjih deset godina, ne znate šta ste propustili. Ona je postala jedan od najdinamičnijih sektora industrije građevinskih materijala.

“Trenutno postoji mnogo inovativnih proizvoda na tržištu”, kaže Erik Astrahan (Eric Astrachan), izvršni direktor Saveta za proizvodnju i distribuciju keramičkih pločica u Severnoj Americi (Tile Council of North America). “Na primer, za korisnike koji zaista žele da imaju kupatila sa anti-mikrobskom zaštitom postoje fotokatalitički proizvodi koji prečišćavaju vazduh. To je velika inovacija.”

Ali fotokatalitičke pločice su samo jedna od mnogobrojnih inovacija. U stvari, postoji toliko mnogo novih proizvoda i trendova na tržištu da je jako teško znati odakle početi.

Cersaie, godišnja italijanska izložba keramičkih pločica koja se održava u Bolonji, dala nam je uvid u to šta je popularno ovih dana. “Što se tiče stila, interesantni isečci, čipka, preuveličano cveće, tanke pruge i moderni dizajn iz polovine prošlog veka, popularni su u poslednje vreme”, zapazila je Novita Communications marketing kompanija iz Njujorka, koja zastupa industriju italijanskih pločica u Sjedinjenim Američkim Državama. “U skladu sa vremenom, posetioci su mogli da vide pregršt organskog uticaja koji se prostire od pločica rustičnog izgleda koje podsećaju na drvo, pa sve do onih pločica koje liče na prirodni kamen. Što se tiče zelenog dizajna i tehnoloških inovacija, novi tanki formati garantovano će imati veliki uticaj na arhitektonsku i dizajnersku zajednicu.”

Upotreba tankih pločica je u porastu poslednjih par godina. Za razliku od tradicionalnih pločica, tanke su samo tri do pet milimetara debele, tako da su lagane, lakše se ugrađuju i mogu biti postavljene preko postojećih površina kada se renovira neki prostor. Neke od njih imaju pozadinu od fiberglasa koji ih čini snažnim toliko da mogu biti postavljane i kao podne obloge.

 

Iako su tanke pločice veoma popularne kod evropskih proizvođača, dizajner pločica Rajan Fasan (Rayan Fasan) kaže da je za njega tekstura najveći trend u ovom trenutku. “Mnogo godina je industrija želela da napravi najtanje, kvadratne, ukrasne proizvode, i sada industrija radi sve što može da ih savije, uvrne i upakuje tako da budu interesantni”, kaže Fasan.

“Promene u industriji su bile eskponencijalne, pogotovo u poslednjoj deceniji”, objašnjava Fasan. “Način na koji ja vidim da industrija keramičkih pločica funkcioniše jeste jako sličan kompjuterskoj i tehnološkoj industriji. Imaćemo skok u tehnologiji, a zatim stagniranje estetike koja će žuriti da sustigne tehnologiju i koja će forsirati novi skok. To je, otprilike, mesto gde smo sada. Inovacije digitalnog štampanja su pogurale taj tehnološki skok.”

Tehnologija ink-jet digitalnog glaziranja, ako niste čuli za nju, jeste korišćenje visokotehnološkog štampanja u proizvodnji pločica koje izgledom vrlo podsećaju na pravi kamen. Mnogi u industriji pločica kažu da je ova tehnologija dozvolila industriji da se razgrana na načine koje nisu ni zamišljali.

“Tehnologija digitalnog štampanja je nama veoma važna zato što nam dozvoljava da proizvedemo prirodniji proizvod”, rekao je dr Vitorio Boreli (Vittorio Borelli), predstavnik italijanskog proizvođača pločica Finibec Group, na sajmu Coverings u martu ove godine. Proizvođači, kaže Boreli, koriste pedeset ili više šablona tako da mogu da izbegnu ponavljanje i mogu da nanesu glazure bez dodirivanja površine pločica tako da one “više izgledaju kao prirodni proizvod”.

Oni koji se bave keramičkim pločicama reći će vam da su proizvođači iz Španije i Italije ustanovljači trendova i odaju im veliko priznanje za napretke u industriji. Ali manji proizvođači u Sjedinjenim Američkim Državama, kao što su: Heath Ceramics iz Kalifornije, Trikeenan iz Nju Hempšira, Portland Cemnent Co. iz Portlanda, Oregon, i Fireclay Tile iz Kalifornije, proizvode neke od zanimljivijih, umetničkih, pločica koje su u opticaju. Astrahan kaže: “Za ove kompanije, njihovi dizajni su najinovativniji, i mnogi od njih usvajaju zelene procese proizvodnje, takođe”.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;