INFONET-468X60-BANNER

Podsticanje nelegalnog i kočenje izgradnje

30.08.2011. | Milan R. Kovačević | Blic

Naplaćivanje samo jedan odsto naknade za uređenje građevinskog zemljišta od onih koji su nelegalno gradili, neće podstaći legalnu gradnju. Umesto olakog rešavanja tog krupnog problema stihijske gradnje mimo urbanističkog planiranja, bilo je neophodno ozbiljno analizirati zašto se tako masovno kod nas ne poštuju propisana pravila urbanizma i izgradnje.

Da je tako rađeno, nisu se u Zakonu o izgradnji smele naći skupa odredbe o legalnom postupanju i legalizaciji onoga što je urađeno mimo zakona.

Ilegalna gradnja nastaviće da buja jer je jeftinija i isplativija od legalne. Da bi se taj štetni pogrešni stimulans otklonio, neophodno je pojeftiniti izgradnju. Poseban teret je naknada za uređenje građevinskog zemljišta, koja se plaća za svaki kvadratni metar legalno građenog stana do 350 evra.

Sa tom naknadom se i ne pokriva izgradnja cele potrebne infrastrukture, 45 odsto je za puteve i 55 odsto za vodovod i kanalizaciju, dok se energetska infrastruktura posebno plaća. A dalja naknada plaća se za korišćenje građevinskog zemljišta.
 
Nerazumno opterećivanje je skoro zaustavilo građenje. A bilo bi bolje finansiranje vodovoda i kanalizacije ostaviti komunalnom preduzeću, u čiju bi povećanu cenu bilo uključeno i širenje mreže.

Takođe bi finansiranje puteva bilo bolje preneti na naknadu za korišćenje zemljišta. Time bi se podstaklo građenje i popravilo tržište stanova, a finansiranje infrastrukture bilo bi i logičnije od strane onih koji njenim širenjem i povećavaju svoje prihode.
 
Pogrešno je i državno preduzetništvo od kojeg se jednokratno očekuju jeftiniji stanovi, samo zato što su ti stanovi manje opterećeni preteranim nametima. Ako se ti stanovi i prodaju lako, oni će otežati građevincima da pod teškim uslovima nastave dalju stanogradnju i ponudu.

Cene će se umiriti samo kad se trajnije stvore uslovi za to. A da je to neophodno pokazuje podatak da su nam zarade vrlo niske, a stanovi relativno vrlo skupi. Naše građevinarstvo ne može se ponovo vraćati u svet, ako jedva preživljava i u zemlji.

Autor teksta: Milan R. Kovačević, konsultant za strana ulaganja

Linkovi:

  • Da li je građevinska industrija Srbije ugrožena? - link
  • Stаnovi nа dobošu - link
  • "Jeftine" stanove nema ko da kupi - link
  • Zamrla prodaja stanova u Srbiji - link
  • Kolika je realna cena kvadratnog metra stana u nadrealnoj Srbiji? - link
  • Zakon o planiranju i izgradnji - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;