INFONET-468X60-BANNER

Terminal B, San Jose Aerodrom, SAD

30.08.2011. | Arch Daily

Terminal B međunarodnog aerodroma San Jose, projektovan od strane biroa Fentress Architects, savršeno se uklapa u Silikonsku dolinu. Projektni biro Fentress Architects napravili su zgradu koja koristi prednosti dostupne tehnologije da bi osigurala bezbednost u njoj kao i vrhunske pogodnosti za njene korisnike.

Terminal B je predstavljao izazovni deo projekta rekonstrukcije San Jose međunarodnog aerodroma. Sagrađen je na uskoj lokaciji koja je ograničena postojećim putevima i vodenim površinama. Aerodrom je ostao operativan za vreme izgradnje Terminala B, i projekat nalik tubi se u potpunosti uklapa u celokupni kontekst celog aerodroma.

Fentress Architects su uspeli da projektuju zanimljivu formu objekta, ujedno se pridržavajući izazovnim seizmološkim standardima države Kalifornije. Omotač zakrivljenih rebrastih ili perforiranih metalnih panela prekrivaju spoljašnjost terminala. Metalna struktura izgleda kao da se obmotala oko objekta, štiteći i grleći staklenu tubu unutar. Projektni biro Fentress je impresivno razvio ovaj glatki dizajn u tandemu sa krovom koji može da se pomera po metar u bilo kom pravcu i da na taj način umanji seizmičke uticaje.

Savremeni dizaj Terminala B proteže se od eksterijera ka enterijeru sa mnogobrojnim prednostima za one koje u njemu rade ili ga koriste kao putnici. Projekat Fentress arhitektonskog biroa prikazuje efikasan terminal za putnike koji olakšano prolaze kroz njega sa najnovijim ček-in i bezbednostnim tehnologijama. Terminal je, takođe, jedinstven po tome što ima najveću umetničku digitalnu kolekciju, koja je svojevrstan omaž prisustva Silikonske doline na aerodromu. 

Još jedna od tehnoloških prednosti koje je razvio biro Fentress Architects zajedno sa zvaničnicima aerodroma i kompanijom Zoeftig jeste tzv. "Air Chair". Ova nova stolica, pored toga što ima bazičnu ulogu za sedenje, jeste i stanica za punjenje električnih aparata za putnike kao i predstavlja jedno od održivih rešenja zgrade. Ona je, takođe, ventilacioni sistem koji konzervira energetske troškove i služi kao novi, efikasni, sistem klimatizacije u Terminalu B.


"Air Chair"

Ne samo da Terminal B predstavlja napredan dizajn kako u enterijeru, tako i u eksterijeru, već je komforno mesto za posetioce aerodroma. Stakleni zid zavesa i perforirani metalni paneli filtriraju svetlost u glavnom holu, dok stepenasti, drveni, plafoni, koji se nalazi u enetrijeru, daju osećaj topline kod šaltera. Arhitektonski biro Fentress je projektovao održivu zgradu za San Jose aerodrom, kao i smirujuće okruženje za putnike koji tuda prolaze.

Arhitekta: Fentress Architects
Lokacija: San Jose, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države
Godina: 2010
Fotografije: Ken Paul, Mark Rothman, Jason A. Knowles, Nick Merrick

Linkovi:

  • Galeriju slika ovog projekta možete pogledati - ovde
  • Fentress Architects  - link
  • Zelena gradnja aerodroma u SAD - LEED sertifikacija i reciklaža - link
  • Napušteni berlinski aerodrom Tempelhof kao javni gradski park - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;