INFONET-468X60-BANNER

Pronađen dobro očuvan, 2.000 godina star drveni put (video)

23.08.2011. | Tanjug

Britanski arheolozi pronašli su 2.000 godina star put iz bronzanog doba, napravljen od drveta i sačuvan u tresetu, koji je možda napravilo pleme Icena pre dolaska Rimljana, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Na osnovu prvih dokaza veruje se da je put na istoku Engleske napravljen oko 75 godine pre Hrista i da je bio deo rute preko reke Vejveni i okolnih močvara.

To bi značilo da je put izgrađen više od 100 godina pre rimske invazije i revolta Icena i njihove kraljice Budike koji umalo nisu okončali rimsku vladavinu na ostrvu. Iceni su 60. godine nove ere poharali današnji London i Kločester pre nego što ih je rimska vojska pobedila. Drvene strukture, uglavnom nepostojeće na arheološkim nalazištima, odlično su očuvane i na njima se i dalje mogu videti tragovi oruđa.

Otkriven prošlog juna, put širok četiri metra protezao se 500 metara preko močvare u Norfolku do reke Vejveni. Arheolozi smatraju da je taj put bio povezan sa još najmanje dva puta - preko i duž reke.

Osim što su služili kao praktičan način prelaženja vlažnog terena, arheolozi veruju da su putevi služili i kao sredstvo označavanja teritorije za trgovce i putnike iz daljine, ali i kao mesta duhovnih okupljanja plemena i prolaz ka reci.

Predmeti poput mačeva, štitova i vrhova kopalja pronađeni su duž reke i veruje se da su to bili darovi bogovima i davno umrlim precima. U svetu u kome nisu postojali putevi, reke su bile glavne saobraćajnice i Vejveni je bila deo velike trgovačke rute u Evropi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;