Pronađen dobro očuvan, 2.000 godina star drveni put (video)

23.08.2011. Tanjug

Britanski arheolozi pronašli su 2.000 godina star put iz bronzanog doba, napravljen od drveta i sačuvan u tresetu, koji je možda napravilo pleme Icena pre dolaska Rimljana, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Na osnovu prvih dokaza veruje se da je put na istoku Engleske napravljen oko 75 godine pre Hrista i da je bio deo rute preko reke Vejveni i okolnih močvara.

To bi značilo da je put izgrađen više od 100 godina pre rimske invazije i revolta Icena i njihove kraljice Budike koji umalo nisu okončali rimsku vladavinu na ostrvu. Iceni su 60. godine nove ere poharali današnji London i Kločester pre nego što ih je rimska vojska pobedila. Drvene strukture, uglavnom nepostojeće na arheološkim nalazištima, odlično su očuvane i na njima se i dalje mogu videti tragovi oruđa.

Otkriven prošlog juna, put širok četiri metra protezao se 500 metara preko močvare u Norfolku do reke Vejveni. Arheolozi smatraju da je taj put bio povezan sa još najmanje dva puta - preko i duž reke.

Osim što su služili kao praktičan način prelaženja vlažnog terena, arheolozi veruju da su putevi služili i kao sredstvo označavanja teritorije za trgovce i putnike iz daljine, ali i kao mesta duhovnih okupljanja plemena i prolaz ka reci.

Predmeti poput mačeva, štitova i vrhova kopalja pronađeni su duž reke i veruje se da su to bili darovi bogovima i davno umrlim precima. U svetu u kome nisu postojali putevi, reke su bile glavne saobraćajnice i Vejveni je bila deo velike trgovačke rute u Evropi.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...