INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sistem na solarnu energiju kome nije potrebno Sunce

29.07.2011. | Zeit News

Sistem na solarnu energiju koji ne zahteva sunčevo zračenje skoro podjednako čudno zvuči kao kada bi se reklo da hidroenergetskom sistemu ne treba voda. Međutim, upravo je to ono što su smislili istraživači sa MIT-a (Massachusetts Institute of Technology).

Tim istraživača je upravo otkrio novi sistem za konverziju fotonaponske energije koji može da se napaja toplotom, sunčevim zracima, ugljovodoničnim gorivima ili energijom koju stvara radioizotop pri raspadanju. Ovaj elektrogenerator veličine dugmeta može da radi tri puta duže nego litijum-jonska baterija iste veličine.

Naučna dostignuća koja stoje iza otkrića ove naprave nisu baš revolucionarna pošto su inženjeri već duži period koristili površinu materijala da bi konvertovali toplotu u precizno podešene talasne dužine svetlosti. Međutim, metod MIT-a za pretvaranje svetlosne energije i toplote u struju mnogo je efikasnija od prethodnih verzija.

Otkriće MIT-ovih stručnjaka, opisano u časopisu Physical Review A, omogućeno je zahvaljujući materijalu sa milijardama jama nano veličine koje su urezane po njegovoj površini. Kada materijal sa jamicama apsorbuje toplotu, on počinje da zrači energiju u precizno izabranim talasnim dužinama u zavisnostio od veličine jama. Veruje se da bi ova tehnologija mogla jednog dana da se koristi za generisanje energije za svemirske letilice na dugotrajnim misijama kod kojih sunčevo zračenje možda neće biti dostupno.

"Mogućnost pretvaranja toplote iz različitih izvora u struju bez pomeranja delova moglo bi da donese ogromne koristi", kaže Ivan Celanović, inženjer istraživač na MIT-ovom Institutu za nanotehnologiju (ISN), "naročito ako bismo to mogli da učinimo efikasno, relativno jeftino i u malim količinama". Celanović dalje kaže da on veruje da njegov tim može da utrostruči efikasnost svog prototipa, dodajući da je "to pravi primer kako osnovna istraživanja materijala mogu da rezultuju u pronalaženju novih karakteristika koje omogućavaju ceo spektar primena u efikasnoj konverziji energije."

Budući da kompanije koje se bave istraživanjem svemira traže nove načine da efikasno napajaju letilice sada kada su letovi šatlom otišli u istoriju, pretpostavlja se da će NASA biti među mnogim kompanijama koje su zainteresovane za ovu tehnologiju.

Napomena redakcije portala Gradjevinarstvo.rs:

Ivan Celanović je diplomirao na Univerzitetu u Novom Sadu. Bio je asistent na Politehničkom institutu i državnom univerzitetu Virdžinija, SAD, a zatim i u MIT-u. Trenutno radi kao naučnik-istraživač na Massachusetts Institute of Technology.

Linkovi: 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;