IZOLACIJA-468X60-BANNER

Norman Foster – Energetska efikasnost u hi-tech arhitekturi

08.09.2008. | Foster and partners

Šator u Astani

Astana, novi glavni grad Kazahstana, nakon Palate mira i pomirenja, dobiće još jedan objekat na kom su kao autori potpisani Norman Foster i Partneri. Zabavno-komercijalni centar Khan Shatyry, kao i drugi Fosterovi objekti, projektovan je prema principima energetske efikasnosti, i konstrukcija, oslonjena na kosi jarbol i presvučena ETFE folijama, mora da izdrži oštre klimatske uslove podneblja. Tako je postignuto da unutrašnjost opne, forme šatora, bude ispunjena svetlom, dok su posetioci istovremeno zaštićeni od vrućina ili hladnoće.

Unutar šatora visine 200m, na 100.000m² smešten je poslovni prostor, park, bazen, reka i vodopad, kafei, restorani, bioskopi... Na vrhu je vidikovac sa pogledom na park ispod, ali i na čitav grad.

Kristalno ostrvo

Slično Fosterovo delo, po formi i funkciji, nastaće na teritoriji nekadašnjeg SSSR, međutim, ovo će biti jedan od najambicioznijih poduhvata u čitavom svetu. Kristalno ostrvo, sa površinom od 2,5 miliona kvadrata, uskoro bi trebalo da postane najveće gradilište u ZND, a u njegovom centru nićiće objekat visok 450m – možda novi simbol grada.

Zamišljen kao grad unutar grada, ovaj objekat će imati muzeje, pozorišta, bioskope i druge sadržaje, kako bi obezbedio priliv gostiju iz čitave Moskve tokom čitavog dana. Lokacija je na 7,5km od Kremlja, na obali reke Moskve, odakle će se pružati pogled na čitav grad. Biće tu i 3.000 hotelskih soba, 900 stambenih apartmana, kancelarije, prodavnice i sve drugo što bi trebalo da učini da ovaj mini-grad bude održiva investicija.

Energetska efikasnost zgrade, sa rešenjima za obnavljanje energije uz nisku emisiju ugljenika, potpomognuta je baštama raspoređenim sa unutrašnje strane fasadne čelične strukture, ublažavajući tako uticaj ekstremnih moskov-skih temperatura. Zahvaljujući veoma stabilnom konstruktivnom sklopu, bilo je moguće olakšati fasadu, čime su dobijene velike svetle površine preko kojih će čitava unutrašnjost biti osvetljena. Ugrađeni sistemi u samoj fasadnoj konstrukciji mogu uticati na klimu objekta – kada su zimi potpuno zavoreni znatno će se podići temperatura objekta, a kada su otvoreni zgrada će imati prirodnu ventilaciju.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;