INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arena nacionalnih igara u Kini

21.06.2011. | WAN

Projektni biro EMERGENT iz Los Anđelesa osvojio je prvo mesto na internacionalnom konkursu za projekat Javnog sportskog centra i Arene nacionalnih igara za Nacionalne igre Narodne Republike Kine 2013. godine. Lociran u užurbanom srcu grada Shenyang, jednog od gradova koji se rapidno šire, novi sportski kompleks će biti postavljen u okruženju parka Zhongshan, spajajući na taj način prirodno okruženje sa urbanim metežom grada. 

Pobednički projekat sastavljen je od tri individualne celine: Javni sportski centar; Arena nacionalnih igara; i Plivališta. Javni sportski centar i Plivalište su spojeni u animiranoj višespratnoj strukturi, gde se plivalište nalazi na zapadnom kraju objekta ispod kaskadne sportske arene. Raznovrsni bazeni različitih veličina i oblika smešteni su u jedinstvenom, otvorenom, prostoru, u cilju obezbeđivanja "mesta za urbano plivačko iskustvo koje će vam ostati u sećanju".

Jedan od četiri nivoa zgrade u potpunosti je posvećen sportskom sadržaju, koji je organizova u čistim grupama radi lakše orijentacije. Svi sadržaji i aktivnosti su osvetljeni prirodnom svetlošću zahvaljujući prozračnim svetlarnicima koji obezbeđuju stalni pogled na urbanu sredinu koja se stalno menja. Galerije i restorani su organizovani u prizemnom nivou i biće otvorene za javno korišćenje ne bi li zamutili nevidljive linije između sportskog centra i mesta okupljanja ljudi.

Ključan datum u kineskom kalendaru, Nacionale igre Narodne Republike Kine održavaju se svake četvrte godine i dovode vrhunske sportiste iz regiona na takmičenje nacionalnih talenata. Igre koje su predhodno održane u Šangaju, Guangzhou i Jiangsu doneli su beneficije svojim regijama, i da bi regija Liaoning osigurala svoju poziciju kao domaćin organizovala je ovaj arhitektonski konkurs ne bi li na taj način pokazala da je, takođe, igrač u kineskom ekonomskom rastu.

Projekat biroa EMERGENT za Arenu nacionalnih igara sastavljen je veoma fleksibilnog prostora, sa 2.000 fiksnih sedišta iznad mezaninskog nivoa i 2.000 mobilnih sedišta ispod. Kada se ovih 2.000 donjih sedišta skloni, prostor se otvara za velike događaje kao što su utakmice NBA-a, internacionalne konferencije i muzičke koncerte. Dodatne sportske funkcije Arene su projektovane kao "gimnastička dvorana", ne bi li na taj način povećali fleksibilnost prostora.

Ceo kompleks je obložen strukturom koja podseća izgledom na balon, sa neprimetnim odvajanjem između krova i zidova. Struktura krova velikog raspona biće izgrađena korišćenjem profilisanih greda koje će biti učvršćene unutrašnjom armaturom, dok će ostatak Arene biti forimiran korišćenjem zidova od ojačanog betona i čeličnim ramovima. Omotač zgrade biće oformljen korišćenjem aluminijumskih panela, sa tanko-filmskom solarnom tehnologijom preko celog krova i sa laganim, transparentnim, delovima napravljenih od polimera ETFE (etilen-tetrafloroetilen) u obliku mehura koji su pod pritiskom upotrebom vazduha.

Kontinuirani veštački sportski prostori okružuju kompleks, inkorporirajući fudbalske terene, terene za košarku, tenis, badminton i odbojkaške terena na različitim nivoima.

Linkovi:

  • ETFE - istraživanja Fraunhofer instituta za širu primenu
    plastičnih membrana na fasadama - link
  • ETFE – kada gradite snove - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;