INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veštačka oaza u Sahari?!

25.05.2011. | EcoArt

Još 2008. godine pojavio se predlog pošumnjavanja jedne od najnegosoljubivijih prostora na svetu, gotovo nezamisliva ideja, čiji je cilj da Saharu pretvori u izvor hrane, vode i energije. Ukoliko mislite da je ova ideja zvuči suviše dobro da bi bila istinita, evo još podataka. Nedavno su Norveška i Jordan potpisali ugovor o otpočinjanju pilot projekta koji podrazumeva pošumnjavanje jednog dela pustinje u obalskoj oblasti Jordana. Pilot projekat treba da posluži radnoj grupi, ne samo kao preliminarni test, već i za donošenje ekonomske strategije izvođenje čitavog projekta.

Prostor koji je izabran za test obuhvata površinu od 200.000 m2, i nalazi se u blizini obalskog grada Aqaba, južno od Jordana, u blizini obale Crvenog mora. Ukoliko test projekat bude uspešan, ostavljeno je još dodatnih 2.000.000 m2 za kasnije proširenje.

Projekat pošumnjavanja Sahare podrazumeva korišćenje solarne energije i staklenike koji će se snabdevati morskom vodom, kako bi obezbedili velike količine obnovljive energije i održivog poljoprivrednog prostora, koje bi na kraju dovelo do renaturalizacije jednog od najnegostoljubivijih okruženja na svetu.

Vodene cisterne će biti korišćene za prevođenje morske u slatku vodu, koja će se koristiti za zalivanje povrća ali i algi koje apsorbuju CO2. Solarne ploče se postavljaju kako bi obezbedile neophodnu energiju za ovaj proces. Ceo sistem ploča se sastoji od hiljada ogledala koje usmeravaju sunčeve zrake prema bojlerima sa vodom, zagrevajući ih tako na preko 537 stepeni Celzijusovih. Voda iz bojlera stvara paru, koja zatim pokreće  turbine koje stvaraju energiju.

Projekat Sahara delo je Michael Pawlyn – a (biomimicry architect), bazene sa morskom vodom je osmislio Charlie Paton, a građevinski inženjer je Bill Watts. 2009. godine, ovaj trio je prvi put počeo da promoviše svoj projekat. Pozitivne povratne informacije vodile su ka daljim prezentacijama, uključujući i onu u Oslu, prošlog juna, kojoj je prisustvovao i jordanski kralj Abdullah II. Kralj je bio toliko impresioniran prijektom, da je pozvao tim u Jordan, kako bi razgovarali o izvodljivosti projekta, što je otvorilo vrata za krajnji dogovor.

Za početak, ovaj tim će voditi pilot projekat koji bi trebalo da zaživi 2012. Dok će projekat, koji bi trebalo da bude i ekonomski isplativ, početi da se gradi 2015. godine. Objekti poput ovog u Aqabi imaju veliki značaj za celokupnu životnu sredinu. Oni mogu da dovedu do smanjenja nestašice hrane i vode, kao i proizvodnje biogoriva koje neće biti u konfliktu sa proizvodnjom hrane, i naravno, doprineće dosadašnjim pokušajima za pošumnjavanje pustinjskih oblasti. Pored toga, vegetacija će apsorbovati karbon dioksid koji se koncentriše u atmosferi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;