INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Top 10 najčudnijih ulica na svetu

23.05.2011. | Marija Radojković | Blic


Pogledajte listu deset najčudnijih ulica na svetu:

1. Lombard ulica, San Francisko

Lombard ulica je, kako mnogi smatraju, najbizarnija ulica na svetu. Tu ne tako laskavu titulu dobila je zbog svoje krivudavosti. Ulica ima čak osam zaobljenih krivina, a krivine su dodate zato što se smatralo da će ulica, u suprotnom, biti isuviše strma za vozila. Iako se to ne čini na prvu loptu krivine se tu nalaze zbog sigurnosti prolaznika. Inače, ovo je jedna od retkih ulica u San Francisku u kojoj je zabranjeno parkiranje.

2. Ulica Boldvin, Novi Zeland

Novi Zeland je prepun gradova koji su podignuti na obroncima planina i Dunedin nije izuzetak. Ova ulica (ali i mnoge druge u Novom Zelandu) je osmišljena od strane britanskih dizajnera koji zapravo nikada nisu ni kročili na tlo Novog Zelanda. Oni su jednostavno napamet pružili projektantska rešenja gledajući mapu i nisu ni bili svesni koliko su smešnih i neverovatnih projekata iznedrili. Najstrmija ulica na svetu nalazi se na kosini od čak 35 stepeni i morala je da bude betonirana zato što bi asfalt (od čega su inače napravljene ulice na Novom Zelandu) ovu ulicu sigurno survao u vruću vodu u podnožju.

 3. Savoy Court, Engleska

Ukoliko se, dok ste u Engleskoj, uželite vožnje desnom stranom Savoy Court je najbolji izbor za vas. Ovo je jedina ulica u Engleskoj u kojoj je, prema odluci engleskog parlamenta, dozvoljeno voziti desnom stranom. Englezi su sigurno zbunjeni, ali Evropljanima je ovo melem.

Ova ulica datira još iz vremena kada su se vozile stare kočije, čime je kočijašima bilo omogućeno da gospodski otvore vrata bez napuštanja kabine.

4. Magični kružni tok, Svindon, Engleska

Svako ko je ikada surfovao internetom sigurno je naleteo na Magični kružni tok koji se pojavljuje na svakoj listi smešnih slika. Ovaj kružni tok je sagrađen 1972. godine i sastavljen je od pet manjih kružnih tokova. A da situacija bude gora, ukoliko želite da prođete kroz ovaj tok, kroz njegove manje tokove morate da idete u suprotnom smeru od kazaljke, što je za Engleze potpuno neprilagođeni smer. Ovaj magični kružni tok je potpuno nepopularan u svojoj zemlji i proglašen je za najgori tok ikada. Setite se toga kada prolazite kroz Slaviju.


 5. Avenija 9. jula, Argentina

Avenija 9. jula koja je dobila ime po danu nezavisnosti Argentine je najšira ulica na svetu i nalazi se u Buenos Ajresu. Ima čak šest traka u svakom pravcu i proteže se kroz jedan ceo blok ovog grada. U ulici se nalazi mnoštvo važnih zgrada poput nekadašnje zgrade Ministarstva komunikacije, francuska ambasada, statua Don Kihota, i poznati obeliks i skver Plaza de la republika. Sigurno vam neće biti baš prijatno dok prelazite ovu ulicu s obzirom na to da je za to potrebno oko pet minuta. U zavisnosti od brzine u proseku, u jednom pravcu, morate da sačekate da se uključe dva do tri zelena svetla.

6. Put do Gize, Egipat

Put do Gize je, dakle, najstariji popločan put. Star je 4.600 godina i širok je dva metra. Put do Gize prekriva rastojanje od 12 kilometara i spaja jugozapadni Kairo do keja na jezeru Moris koje je spojeno sa Nilom. Put se u davnim vremenima koristio za prenošenje velikih blokova do Gize. Inače, za one koji ne znaju Giza je najpoznatija lokacija nekih od najimpresivnijih drevnih spomenika na svetu, uključujući grobni kompleks drevnih egipatskih kraljeva i hramova, koji se sastoji od Velike sfinge, Velike piramide, te brojnih drugih piramida i hramova.

 7. Parliament Street, London

Kroz ovu ulicu se najteže prolazi. Ukoliko sa sobom nosite velike torbe, teško ćete se provući. Kola u ovoj ulici ne prolaze. Sa simboličnim nazivom skupštinska ulica, ona ne prima svakoga. A i kako bi kada je najuža ulica na svetu i široka je svega 0,64 metra. Mišićavima ovde nije mesto. Ulica datira iz 1300. godine i dugačka je 50 metara.

U početku je nosila naziv Mala ulica iz razloga koji su više nego očigledni ali je preimenovana u skupštinsku kada je Engleski parlament doneo odluku o proširenju ulice. Međutim, to se nikada nije desilo.

8. Panamerički autoput, Sjedinjene Države

Pan-American Highway je najduži autoput na svetu. Godine 1990. je na tronu najdužeg autoputa zamenio Young street u Torontu, Kanada. Ovaj autoput je dugačak čak 48.000 kilometara. Nezamislivo? Autoput prolazi kroz čak 14 zemalja među kojima su SAD, Kanadu, Meksiko, Peru, Argentinu, El Salvador, Nikaragva, Gvatemala, Honduras, Kostarika, Panama, Kolumbija, Ekvador i Čile.

 

9. Ebenezer Place, Vik, Škotska

Ebenezer Place nosi titulu najkraće ulice na svetu. Ona je dugačka svega 2,6 metara, zbog čega je dobila počasno mesto u Ginisovoj knjizi rekorda. U ulici se nalazi samo jedna kuća, Ebenezer Place broj jedan, koja je sagrađena davne 1883. godine.

Kuća je pretvorena u hotel „Mackays“ i vlasnik je dobio naređenje da jasno označi ime ulice. Ebenezer Place je, inače, zvanično postala ulica 1887. godine. Da se nije izborila za svoj status, ova ulica bi bila prispojena River ulici.

 

 

 

10. Gravitaciona brda

Za razliku od svih ulica sa ove liste, ovo zapravo nije ulica već skup fenomena kojih ima na stotine svuda po svetu. Graviti hil funkcioniše po principu magije. To će vam najjasnije biti na primeru automobila. Kada parkirate vaš automobil na ovom mestu činiće vam se da kola stoje potpuno neprirodno - uzbrdo.

“Krivac“ za ovo je optička iluzija koju stvara kružna okolina. Gravitaciona brda takođe nose naziv Magnetna brda, ili Mistična brda, i nalaze se na skoro svim lokacijama u svetu. U Australiji, Kanadi, Kini, Indiji, Nemačkoj, Meksiku, Filipinima, pa čak i u Srbiji u selu Ivanje na planini Radan, blizu Kuršumlije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;