INFONET-468X60-BANNER

Highbrook – biznis park, Novi Zeland

17.05.2011. | EcoArt

Highbrook je dizajniran tako da zadovolji osnovne kriterijume praktičnog i estetski vrednog prostora, i kao takav, pruža mogućnost zaposlenima da vreme pauze i svako drugo slobodno vreme provedu u prirodnom okruženju, daleko od gradske vreve i stresa koji gradska sredina nosi. Neke od pogodnosti su svakako otvorene parkovske površine, kao i rekreativni potencijal koji čine staze za šetnju, za vožnju bicikla, kao i staze za trčanje, teretana, tereni za tenis, ragbi i američki fudbal. To nije samo mesto za uspešan biznis već i mesto koje može da obezbedi dobar balans između posla i privatnog života.

Na to nas upućuje projekat koji pored poslovnih zona poseduje i 40ha parkovske površine, 14km staza, kao i sportske terene. Highbrook nije samo dobar za biznis, on je dobar i za život. Kada se stvari tako postave, postaje jasno da je posao u gradskoj sredini našao svoju alternativu koja u mnogim segmentima pruža daleko veće pogodnosti. Highbrook je mesto gde posluju vodeće kompanije, okružene drugim velikim, kao i manjim kompanijama. Takođe, to je mesto gde i zaposleni vole da rade, pored vode i otvorenih zelenih površina, a sa druge strane, na samo 15 min od centra grada, aerodroma i sa direktnim izlaskom na glavni put. Highbrook je dom za mali, srednji, kao i biznis većih razmera, u srazmernoj kombinaciji komercijale, maloprodaje, distribucije i lake industrije.

Kao takav, Highbrook je 2003.g. osvojio nagradu za planiranje i dizajn od strane Američkog Udruženja Pejzažnih Arhitekata (A.S.L.A.). Kriterijumi koji su ocenjivani su: kvalitet dizajna, funkcionalnost, kontekst i odgovornost prema životnoj sredini. Sa prvoklasnom arhitekturom i pejzažom to je mesto sinteze praktičnog i lepog.

Lokacija i površina

Highbrook se nalazi na 15 min (18km) od centra Oklanda i 20min od internacionalnog aerodroma. Prostor zauzima oko 193ha poluostrva, na reci Tamaki, oko 14km predivne obale, kao i deo kratera ugašenog vulkana.

Istorija

Od 1800g. poluostrvo pripada jednom vlasniku koji je prostor koristio kao farmu za konje, ”Ra Ora”. Postojanje jednog vlasnika omogućilo je lakše planiranje ovako velikog projekta jer je do ovako velike zemljišne parcele jako teško doći. Još 1997g. vlasnici Waiouru poluostrva pregovarali su sa vlastima o izgradnji mosta koji bi povezivao poluostrvo sa glavnom saobraćajnicom koja povezuje sever i jug i na taj način smanjuje tu deonicu od 2 sata na 30 min vožnje. To je bio osnovni preduslov za dalje planiranje.

Vizija i cilj projekta

Ono što je bio jasan zahtev klijenta je da projekat može da zadovolji internacionalnu potražnju, tj. da bude biznis područje koje će svetske kompanije doživeti kao odlične centre za svoje poslovanje. Pejzažni arhitekta Peter Walker je angažovan da napravi projekat kojim bi se nekadašnja farma za konje transformisala u biznis park tj. kompleks kancelarija i lake industrije sa propratnim komercijalnim, maloprodajnim sadržajima. Zadatak je takođe bio da se zaštite postojeće prirodne, kulturne i estetske vrednosti prostora.

Po ugovoru koji je sklopljen sa gradom, zahtev je bio da se 60ha ostavi kao parkovska površina, tj. 31% ukupne površine poluostrva. Tako da je preostali krater ostavljen po strani tj. u sklopu parka. Mrežom staza koje se koriste za planinarenje, pešačenje, biciklizam i jahanje povezan je sa ostatkom prostora. Projekat parka treba da obezbedi nesmetane vizure ka obali i moru. Planirano je da se projekat ozelenjavanja izvede u što kraćem roku, kako bi nakon završetka celog projekta, tj. izgradnje objekata zelenilo već bilo određene starosti.

Opis projekta

Ključ uspeha i jedan od razloga dobijene nagrade je jednostavna mreža koja je definisana linearnim zelenilom i ulicama. Mreža je koncipirana tako da svakoj parceli omogući osećaj izgleda privatnosti ali da je istovremeno i integriše u pejzaž. Ali, raspored mreže je daleko od običnog. Svaka ulica i živica je pažljivo organizovana u otvaranju vizura ka glavnim reperima. Živice duž oboda pružaju osećaj privatnosti i mira s jedne strane ali i povezanosti korisnika sa druge.

Jedna od specifičnosti Highbrook-a je to što poseduje deo kratera nekadašnjeg vulkana koji je orijentisan ka jugozapadnoj strani, tj. novo sagrađenom mostu i putu, a koji je dodatno naglašen alejom od četinarskih vrsta. Postojeće živice, drvene ograde i nekadašnje farme, formiraju orijentacionu šemu, tj. mrežu preko celog poluostrva. Sa severne, južne i istočne strane poluostrvo je na obalama, a glavne vizure sa poluostrva pružaju se ka planini Wellington na severoistoku, kao i, u daljini, prema Oklandu i čuvenom Skytower-u. Na obodu današnjih granica biznis parka nalazi se manja dolina koja sadrži zasade koji su služili kao zaštita od vetra.

Osnovna koncepcija plana je da zadrži duh nekadašnje farme konja koja se vidi u arhitekturi, živicama, stazama za konje i ogradama a koji takođe oslikava duh celog Novog Zelanda. Upravo je to bio osnovni izvor inspiracije za izgled Highbrook-a. Ceo projekat organizovan je prema jednostavnoj mreži linija koje podsećaju na nekadašnje puteve i staze za konje, pružajući svakoj zgradi odličan pogled na morsku obalu i formirajući jasnu šemu građevinskih parcela.

Svaka parcela je pažljivo planirana i locirana tako da maksimalno iskoristi potencijale staništa: svetlost, privatnost, vizure. Drveće je planirano na ivicama parcele kako ne bi zaklanjalo vizure, a s druge strane stvarajući paralelne linije. Postojeće živice i ograde od drveta kreiraju veliku, široku mrežu koja preklapa blago zatalasanu površinu poluostrva.

Highbrook ima i svoj centar gde se ljudi okupljaju radi druženja, šopinga, odlaska na vežbe, mesto gde odlaze na ručak i gde se uvek mogu odmoriti u pauzi. Kroz komercijalni centar prolazi glavna ulica, koja obiluje malim biznisom, uslužnim delatnostima, izložbenim salonima, sve zajedno dajući osećaj vreve na gradskim ulicama.

Tu se takođe mogu organizovati razna socijalna dešavanja, od javnih skupova preko manjih konferencija. Highbrook skver nalazi se na raskršću najznačajnijih puteva biznis parka a na njemu se nalaze manji hotel, prodavnice, health club i teretana. Komercijalna maloprodaja, uključujući i prodavnice hrane i servisne usluge nalaze se duž ivice puta sa parkinzima u pozadini. Duž ulice moguće je samo kraće zadržavanje kolima. Iznad prodavnica i radnji nalaze se profesionalne kancelarije, ambulante, stomatološke ordinacije i dr.

Izvan mreže biznis parka nalazi se ogromni park koji sadrži Pukekiwiriki Krater, rekreaciono poluostrvo Digby’s Point, zajedno sa esplanadom, stazama za šetnju i predivnim vizurama. Pažljivo dizajnirani elementi infrastrukture i objekti kao i prirodno okruženje pretvoreno je u jedinstvenu životnu sredinu koja je prevashodno funkcionalna za korisnike i posetioce biznis parka.

Pitanje očuvanja životne sredine shvaćeno je na način na koji to danas rade odgovorne kompanije, kao veliku privilegiju ali istovremeno i veliku obavezu. Tome u prilog, između ostalog, govori i činjenica da je 40ha namenjeno kao parkovski uređen prostor zajedno sa obalom i divljim životinjama i biljnim vrstama. Osnovne odlike tog zatečenog pejzaža su: 14km obale koja je, osim pešačke staze, sačuvana, zatim deo kratera vulkana koji se procenjuje da je star između 50.000 i 100.000 godina a sada čini uzvišenje na oko 20m iznad nivoa obale. O tome govori i Peter Walker koji je inspiraciju za ovaj biznis park nije samo našao u količini uloženog novca i u veličini projekta već i u izazovu koji pruža očuvanje životne sredine u situaciji kada se gradi ovako veliki projekat. Sam kompleks nalazi se na obalama reke Tamaki koja predstavlja životnu sredinu za veliki broj vrsta a naročito ptica koje se ovde hrane.

Drveće je organizovano po obodima parcela pre nego duž ulica gde bi mogli da zaklanjaju pogled, na taj način formiraju paralelne ivice koje usmeravaju pogled ka planini Welington. Od vrsta prisutne su: razne vrste četinara, i palme koje su karakteristične za podneblje Novog Zelanda kao i razni varijeteti azaleja i rododendrona, kao i mnoge druge vrste poreklom iz Južno Pacifičkog regiona, Kine i Evrope.

Zasađeni bulevari, koji se uglavnom pružaju paralelno obezbeđuju dodatnu povezanost među sporednim ulicama i celog prostora. Ovako orijentisane ulice bile su od velikog značaja i kod sakupljanja sveže vode tj. kišnice.

Sa izuzetkom Krater parka (park oko kratera) vlasnik je dužan da održava sve javne objekte, park, postojeću vegetaciju kao i živice i puteve. Posebno se ističe značaj vizuelnog povezivanja postojećeg autoputa sa parkom i objektima biznis parka.

Specijalna pažnja posvećena je u znak poštovanja na Maori narod koji je tu živeo pre dolaska Evropljana, i njihovoj kulturi.

Linkovi:

  • Highbrook – biznis park - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;