BLANKO-970X250-BANNER

Ravan krov - varijante i rešenja

20.03.2007. | Gradjevinarstvo.rs

Na početku, treba biti precizan i reći da ravni krovovi kao takvi ne postoje. Pod terminom ravni krovovi podrazumevaju se krovovi sa nagibom manjim od 15% (ravni krovovi sa velikim nagibom), a većim od minimalno potrebnog za nesmetano odvodnjavanje, od 0,5%. Iako to uglavnom zavisi od tipa ravnog krova, navodi se da bi njegov prosečni vek trajanja trebalo da bude najmanje 10 godina. Međutim, kako bi ravni krov uspešno ispunjavao osnovnu namenu, neophodno je da se kontrola i održavanje obavljaju redovno.

Izrada ravnog krova

Tipovi ravnog krova

Ravni krovovi se prema materijalima i načinu izrade mogu svrstati u grupe. Ovde je data jedna osnovna podela, a vrste krovova su date u rastućem redosledu prema trajnosti, ali i prema troškovima izgradnje:

  • asfaltni ravni krovovi
  • ravni krovovi sa jednoslojnom membranom
  • višeslojni ravni krovovi
  • ravni krovovi od ravnog ili profilisanog lima

Troškovi izgradnje variraju od 1-2 evra po kvadratu za asfaltne, odnosno jednoslojne krovne pokrivače koji se postavljaju preko postojeće krovne ploče, do 20 evra po kvadratu za metalni krov.

  1. Asfaltni ravan krov se koristi od 1890-ih i najčešće se sastoji od jednog sloja smese na bazi asfalta, nanesenog na krovnu ploču, preko koga je obično sloj mineralnog granulata. Uz manje popravke vek trajanja ovog tipa ravnog krova je oko 10 godina.
  2. Jednoslojna membrana jeste najnoviji tip rešenja ravnog krova i koristi se često umesto postojećih višeslojnih membrana. Na tržištu postoje brojni tipovi membrana, koje su na bazi modifikovanog bitumena, asfalta sa dodatkom gume, a tu su i elastomerne mebrane (EPDM), kao i PVC membrane. Postavljanje membrane se u zavisnosti od materijala vrši na različite načine, a uobičajna garancija se kreće od 10 do 12 godina. Samo postavljanje je ujedno i veoma bitno za nepropusnost i dalje održavanje. Na našem tržištu, dostupni su polikarbonatni, odnosno polietilenski pokrivači visoke gustine.
  3. Višeslojni ravni krovovi sastoje se od više naizmenično postavljenih slojeva impregniranog platna ili hartije premazanih slojevima bitumena, iznad kojih dolazi sloj granulata, odnosno balast. Granulat ima zadatak da štiti unutrašnje slojeve od vlage i vezan je asfaltnom smesom. Predviđeno je da ovakvi krovovi traju 10 do 30 godina. Međutim, budući da granulat pokriva membranu, inspekcija i održavaje samog krova jesu teži.
  4. Metalni ravni krovovi se konstruišu od XIX veka, od tabli ravnog ili profilisanog lima koje se na spojevima zavaruju. Mogu trajati decenijama, naravno, u zavisnosti od kvaliteta upotrebljenog materijala, od načina održavanja i izloženosti atmosferalijama. Metalne površine zahtevaju redovno farbanje, pa se danas često koriste bakar i nerđajući čelik, posebno za površine teško dostupne za održavanje. U slučaju upotrebe metalnih krovova jako bitan element jeste termoizolacija, koja može biti između dva sloja lima, u takozvanim sendvič panelima, ili kao zaseban sloj.

 

Rutinske kontrole i popravke

Sobzirom da većina problema sa ravnim krovovima potiče od nemogućnosti da se pronađe tačno mesto manjeg defekta, te da se on popravi u ranoj fazi, inspekcije krova se moraju obavljati redovno. Preporučuje se da to bude 2 puta godišnje, u proleće i jesen, te da se zabeleži stanje i sve eventualno uočene promene.

Izolacija ravnog krova

To mogu biti nabori, mehuri, problemi sa odvodnjavanjem, pocepan materijal, naprsline, rupe, otvori ili otpad i šut koji se ponekad nagomilavaju čak i na krovu. Važno je proveravati krov tokom velikih i obilnih kiša, kako bi se utvrdilo da li se, u kojoj meri i koliko dugo voda na krovu zadržava. Tokom provere, treba pogledati i unutrašnje zidove i plafone. Inspekcija ravnih krovova se u razvijenijim zemljama vrši čak i uz pomoć infracrvenih kamera, noćnim snimcima koji tačno pokazuju vlažna mesta nevidljiva golim okom, koja se sporije hlade od ostatka krova.

Ukoliko se problem na vreme uoči i dijagnostikuje, može se značajan novac uštedeti, pre nego što veća intervencija postane neophodna. Otvori se mogu zapuniti, materijal koji nedostaje dodati, a ukoliko postoji problem sa zadržavanjem vode, moguće rešenje je povećanje nagiba ravnog krova. Zadržavanje vode se ranije najčešće rešavalo postavljanjem sloja ter hartije i agregata na postojeće slojeve, dok se danas za takve, manje popravke, mogu koristiti bitumenozni premazi.

Veoma je važno, takođe, redovno čistiti krov od vegetacije koja se na samoj površini pojavljuje jer biljke stvaraju i proširuju pukotine i slaba mesta, te zadržavajući vodu povećavaju vlažnost i opasnost od curenja. Poseban slučaj povoljnog rešenja ravnog krova uz upotrebu vegetacije jesu krovne bašte o kojima će u nekom od narednih tekstova biti više reči.

Kada, nakon predviđenog vremena, koje se eventualno može produžiti, do određene mere, krovu istekne predviđeni vek trajanja, i pored poravki, postoje procurivanja, umesto dodavanja novog sloja, preporučuje se zamena celog ravnog krova i to možda nekim od savremenijih rešenja.

Proizvođači i distributeri na našem tržištu nude različita rešenja ravnih krovova, ili zasebno, membrana, odnosno hidro i termoizolacije koja se primenjuje u izradi ravnih krovova. Podaci o svim firmama koje proizvode elemente i materijale za ravne krovove, mogu se naći na našem portalu.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;