IZOLACIJA-468X60-BANNER

Treglown Court - otvorena je najzelenija zgrada u Velikoj Britaniji

21.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Otvorena je zgrada u Kardifu, Vels, koju nazivaju i najzelenijom zgradom u Velikoj Britaniji - Treglown Court (foto ispod). Arhitektonska firma Stride Treglown, 16. po veličini na Ostrvu, je još u projektnoj fazi za svoju kancelarijsku zgradu zaradila BREEAM standard - Outstanding (izvanredno). Zgrada se greje na kotao na pelet, ali na krovu ima i manju površinu fotonaponskih solarnih panela.

Zgrada je dobila i "Grade A" (razred A) sertifikat za potrošnju energije, a proračuni kažu da će emitovati duplo manje štetnih gasova od granice koja je dozvoljena zakonom.

Energetska efikasnost dodatno se postiže uz pomoć specijalne stolarije na zidovima i krovu koja omogućava prolazak svežeg vazduha prirodnim putem u toku dana, a noću hladi prostor svežim vazduhom koji dolazi spolja.

Potrošnja vode u zgradi svedena je na minimum uz pomoć efikasnih slavina za tuševe i umivaonike, ali i preradom "sive vode" za korišćenje u za ispiranje toaleta.

Od zgrade ima manje od 200m do autobuske stanice, a zaposlenima je na raspolaganju i mesto za ostavljanje bicikala i prateće tš kabine. Broj parking mesta je smanjen u odnosu na druge kancelarijske prostore te klase čime se zaposleni podstiču da dolaze alternativnim prevozom i peške.

Pored sertifikata koje smo pomenuli, zgrada je dobila i nagradu UK Property (nekretnine Velike Britanije) u novembru 2010. godine, ali i Green IT nagradu za projekat godine iz oblasti zaštite životne sredine.

Gareth Davies, direktor Stride Treglown-a u Kardifu, tim povodom je rekao:

- Projekat i izgradnja Treglown Court-a bio je prilika da naši stručnjaci pokažu svoje znanje iz oblasti održive gradnje. Zgradom se tako može upravljati da mi kao kompanija kontinuirano možemo da smanjujemo potrošnju energije uz unapređenja koje tehnologija neminovno donosi.

Linkovi:

  • Treglown Court - link
  • Sive vode - da li je ponovna upotreba sivih voda vredna truda i troškova? - link
  • BREEAM - evropski i svetski metod sertifikacije u građevinarstvu na osnovu stepena održivosti - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-NGBSH-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;