3D hologramski prikaz projekata - Zebra Imaging

09.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Zebra Imaging je firma iz Finiksa, Arizona, koja se proslavila još 2009. godine svojim hologramima za predstavljanje arhitektonskih projekata. Štampanjem projekata na dvodimenzionalnu ploču moguće je prikazati trodimenzionalne strukture.

Proizvođač objašnjava da je ovaj način predstavljanja projekata jednostavniji za transport, ali i jeftiniji za izradu od klasičnih arhitektonskih maketa. Takođe, svakako je precizniji i može sadržati daleko više detalja.

Pored toga, vreme izrade holograma je kraće, a umesto na ravnoj horizontalnoj površini može se čuvati i na zidu kao slika projekta. Na fotografijama ispod vidite isti hologram posmatran iz različitih uglova.

Hologramska ploča dostupna je u dve varijante: obična ploča bez osvetljenja i ekran sa sopstvenim osvetljenjem. Druga varijanta omogućava, ne samo pogled iz ptičje perspektive sa odstupanjima od upravnog ugla posmatranja, već i "spuštanje" skoro do nivoa ulice.

Veličina holograma zavisi od želja naručioca. Najmanja ploča koju Zebra izrađuje dimenzija je 30x30cm a najveća 60x90cm. Hologrami se izrađuju se u jednoj boji ili punom koloru. Pored klasičnih 3D prikaza izgleda objekta ova tehnologija pogodna je i za štampanje BIM prikaza instalacija u zgradi.

Tipični monohromatski prikaz površine dve kvadratne stope (0,18m2) košta od 1.500 do 2.000 dolara, dok je štampa iste površine u punom koloru od 3.000 do 4.000 dolara. Međutim, odgovarajuća maketa u SAD košta oko 6.000 dolara, a umesto par sati (koliko treba za hologram), za nju je potrebno od 3 do 4 nedelje.

Mogućnosti hologramskog prikaza najbolje se vide iz različitih odštampanih slika. Zato preporučujemo da pregledate bazu video materijala holograma firme Zebra Imaging na sajtu You Tube - link ispod.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...