INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arapski institut u Parizu - proizvodnja čuvene dinamičke fasade (video)

29.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Arapski institut u Parizu jedna je od najpoznatijih zgrada francuskog arhitekte Jean Nouvel-a. Završena je 1988. godine a glavna njena karakteristika je metalna podfasada iza staklene zavese sa mnoštvom otvora u vidu arapske ornamentike - arabeske. Zgrada se nalazi na levoj obali Sene, nedaleko od Notr Dama.


biblioteka u Arapskom institutu (levo)
fasada Arapskog instituta, Jean Novuel (desno)

Konstruktivni sistem je čelična konstrukcija, koja zajedno sa liftovima i metalnom fasadom čini da i enterijer izgleda zaista impresivno. U zgradi se nalaze: muzej, biblioteka, sala sa 300 mesta, restoran, kancelarije, itd. Zgrada je dobitnik Aga Kahn nagrade, a pored fasade najčešće se ističe njena dobra komunikacija sa okruženjem.

Južni fasadni zid okrenut prema dvorištu zapravo je spoj arhitekture i mehanike. Naizgled "obična" kombinacija geometrije savremenih zgrada i arapske ornamentike, sastoji se od niza dinamičkih panela sa "blendama". Ovi fotosenzitivni otvori, ukupno 30.000 komada, zatvaraju se i otvaraju poput blende na kameri i služe da automatski regulišu prodor sunčevih zraka u zgradu. Zapravo, tako je bilo zamišljeno...

Sistem ne radi već petnaestak godina ali to izgleda ne smeta mnogima. Iako postoji mnoštvo adresa na Internetu koje govore o zgradi, skoro nigde se ne pominje da fasada nije u punoj funkciji, iako se po pravilu ističe da je u pitanju sistem automatskog zatvaranja/otvaranja fasade. Pored toga, komentari se uglavnom zadržavaju na jedinstvenom utisku koji ostavlja u enterijeru.

Ovde možete pogledati proces proizvodnje metalnih panela sa blendama za kontrolu prolaza sunčevih zraka kroz fasadu:

Sve u svemu, statična fasada samo je jedan od spornih arhitektonskih projekata tzv. "starhitekata" - zvezda arhitekture. Dugo se nisu mogli čuti negativni komentari: investitore je možda bilo sramota utrošenog novca, kolege štite profesiju i njene perjanice, i tako ostaje da se "pamte samo lepe stvari".

Ipak, zahvaljujući internetu sve češće mogu da se čuju i suprotna mišljenja o ovakvom, takoreći luksuznom pristupu građenju. Nekoliko možete naći na linkovima ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;