Na proleće počinje renoviranje i proširenje Zoološkog vrta

28.11.2010. | Tanjug

Renoviranje i proširenje Zoološkog vrta na Kalemegdanu, koji je od nedavno pod upravom grada Beograda, počeće na proleće, rečeno je Tanjugu u nadležnim institucijama. Član Gradskog veća Dejan Mali rekao je da će grad završiti formalno preuzimanje ZOO vrta za mesec dana, a da je u toku izrada planova za unapređenje te oaze u srcu prestonice.

Beo-Zoo vrt na mapi Beograda (crvena linija, izvor: Google maps)
prikaz od Brankovog mosta (dole levo) do Luke Beograd (sasvim desno)

Prema njegovim rečima, "Vrt dobre nade" treba da bude proširen na Donji grad, a da pritom ne budu ugrožena eventualna arheološka nalazišta na Beogradskoj tvrđavi (na fotografijama dole vidi se zoo-vrt uz zidine tvrđave):

- Radovi na proširenju obavljaće se samo na površini, bez nekih dubljih iskopavanja koja bi mogla da oštete tragove istorije - istakao je Mali i dodao da je, pored proširenja, planirano da se poboljšaju uslovi boravka životinja u ZOO vrtu.

Mali je naveo da će biti otvorena ambulanta za životinje, da će se preurediti životni prostor za neke stanovnike vrta, kao i da je planirano da se kavezi zamene staklenim ogradama.

- Preuređenje vrta počeće naredne godine, nakon dodele budžetskih sredstava, a pre svega, potrebno je da se izaberu upravni organi ZOO vrta - rekao je on i dodao da nije u planu izmena upravljačke strukture i zaposlenih u tom preduzeću.

Dugogodišnji upravnik Zoološkog vrta Vuk Bojović ocenio je u izjavi Tanjugu da će prelazak vrta pod upravu grada doneti samo pozitivne promene. Nakon proširenja, vrt će moći da smesti više stanovnika i ugosti nove retke vrste životinja, rekao je Bojović i najavio da će neobični primerci stizati iz svih krajeva sveta.

- Dovešćemo krokodila sa Kube, foke sa Bajkala, žderavca iz Rusije, ženku sibirskog tigra, retke vrste ptica iz Tirgistana i tako od Vrta dobre nade napraviti životinjsku oazu sa vrstama koje ne mogu da se vide u državam u okruženju - kazao je Bojović.

Beogradski zoološki vrt - kratki istorijat

Taj "dragulj na prstenu Beograda", kako ga je nazvao Bojović, otvorio je pre 74 godine tadašnji gradonačelnik Vlada lić, a prostirao se na 3,5 hektara i u njemu su živele velike mačke, medvedi, vukovi, primati, ptice i egzotični biljojedi.

Kasnije je vrt proširen na površinu od 14 hektara i toliki je dočekao Drugi svetski rat, ali u toku bombardovanja 1941. i 1944. godine razoren i poginule su skoro sve životinje. Zbog razaranja i smanjenja broja eksponata, zoološki vrt je smanjen na sedam hektara, koliko zauzima i danas, a u njemu trenutno živi oko 2.000 životinja.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?