PRIJAVA-468X60-BANNER

Solarni krov u luci - delić plana Los Anđelesa za 1,3GW solarnih sistema do 2020. godine

24.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

U luci Los Anđelesa u San Pedru, na zgradi Centra za krstarenja (World Cruise Center) započeta je prva faza instalacije solarnih panela. Sistem ukupne snage 1MW biće postavljen na krov zgrade kao deo projekta za zaštitu konstrukcije, ali i kao deo projekta izgradnje solarnog sistema snage 1,3GW do 2020. godine.

U martu 2009. godine tender za isporuku solarnih panela dobila je kompanija Martifer Solar sa cenom od 8,5 miliona dolara, ali kako nije obezbedila isporuku na vreme tender je dodeljen sledećoj kompaniji sa drugom najnižom cenom - Cupertino Electric (linkovi na kraju teksta).

Uz tender su išla i dva zahteva: sistem nije smeo da probija postojeću krovnu konstrukciju i morao je da proizvede najmanje 1.000kW električne energije na površini krova zgrade terminala za krstarenja koji je na raspolaganju - 6.650m2.

Meisa Kassis, iz firme Cupertino Electric kaže da su se zbog ovakvih zahteva odlučili za sistem koji čine fotonaponski (PV) paneli dimenzija 40x40cm koji stoje na krovu uz pomoć betonskog balasta. Tako se ukupno došlo do brojke od 5.140 monokristalnih panela u sistemu.

- Zbog ograničene površine krova opredelili smo se za monokristalnu tehnologiju koja je efikasnija od standardnih rešenja - dodala je ona.

Phillip Sanfield, portparol Luke Los Anđelesa kaže da im je bilo veoma važno da očuvaju integritet krova kako bi štitili zgradu staru 40 godina. Ona jeste sposobna da ponese dodatni teret, ali bi bilo kakav prodor vlage na nekom od mesta koja bi bila potrebna za postavljanje ovolikog sistema ugrozio samu konstrukciju.


World Cruise Center - luka za turističke brodove u Los Anđelesu

Kada se došlo do projektnog rešenja, ostala su pitanja organizacije gradnje i logistike. U veoma frekventnoj luci gde svraćaju kruzeri iz celog sveta operativnost luke nije smela biti prekidana. Na kraju, Luka je obezbedila prostor u jednoj od hala za prefabrikovanu gradnju sistema kako bi se što manje rada odvijalo na samom krovu.

Na krov su postavljene noseće šine za panele visoke jedan metar, a ovaj posao planiran je tako da se iskoriste dani kada u luci nisu usidreni veliki preookeansli brodovi za turistička krstarenja da bi se za podizanje ovolikih šina iskoristio kran u luci.

Solar LA Program - 1,3GW od Sunca do 2020. godine

Ovo je tek prva od tri faze petogodišnjeg plana grada Los Anđelesa da se na površini od 108.000m2 instaliraju solarni sistemi ukupne snage od 10MW. Ali čak i ovo je deo ambicioznog plana grada (Solar LA Program) da se do 2020. godine instalira solarnih fotonaponskih panela za ukupno 1,3GW snage.

Na sajtu Stimulus Watch koji prati kako se troše pare od velikog stimulus plana administracije Baraka Obame, navodi se da je ovoj program Los Anđelesa dobio 2,16 milijardi dolara, i da će kroz njega biti angažovano 31.243 radna mesta (vidi više na linku ispod teksta).


Prvi instaliran solarni sistem u luci Los Anđelesa postavila je kompanija Yusen Terminals na krovu svoje hale. U pitanju je bilo 96 panela koji godišnje mogu da proizvedu 11.800kWh električne energije. Ispod teksta potražite link ka stranici na kojoj se očitavaju detalji generisane električne energije na ovom projektu - u realnom vremenu. Za instalaciju su korišćeni paneli sa CIS ćelijama kompanije Solar Frontier (copper-indium selenide - bakar-indijum selenid - vidi link GIGS na kraju teksta). 

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;