INFONET-468X60-BANNER

Top 10 zelenih proizvoda za 2011. godinu

22.11.2010. | BuildingGreen - EBN

BuildingGreen, LLC, izdavač GreenSpec liste i online magazina Environmental Building News (EBN), objavio je deveti put za redom Top-10 listu najzanimljivijih proizvoda iz oblasti zelene gradnje. Portal Gradjevinarstvo.rs, zajedno sa Build magazinom, objavio je prethodne tri liste (vidi linkove u žutom polju niže u tekstu).

NyloDeck deking obloga u potpunosti (100%) je napravljena od recikliranih tepiha i poliuretanskog lepila koji ne sadrži VOC materije (vidi tag "VOC" na kraju teksta). Ovaj proizvod predstavila je kompanija Nyloboard u septembru 2010. godine. U pitanju je deking obloga za spoljašnje oblaganje podova, tremova i staza. NyloDeck je otporan na vodu i vlagu, insekte i buđ.

Elementi širine 13cm dostupni su u dve debljine: 2,2cm za postavljanje na potkonstrukciju raspona 40cm, i 2,8cm za raspone potkonstrukcije od 60cm. Kod deking obloga važno je napomenuti da ostane prostora za temperaturne dilatacije.


NyloDeck (levo)
Foamglas (desno)

Foamglas, ćelijasta izolacija na bazi stakla, proizvođača Pittsburgh Corning, napravljena je od čistog stakla: silikatni pesak (60%), krečnjak (20%), natrijum-karbonat (15%) i tragovi minerala (5%). Proizvodnja se odvija bez opasnih materija, a pritisna čvrstoća i otpornost na vodu i vlagu koje ima ova izolacija čine je dobrom zamenom za ekstrudirani polistiren (XPS - „stirodur“ po brendu kompanije BASF).

Foamglas je dimenziono stabilan, nezapaljiv (bez korišćenja retardanata), i otporan na koroziju, insekte i glodare. Zatvorena ćelijska struktura ne razvija buđ, gljivice ili mikroorganizme, a kada se instalira uz pomoć odgovarajućih adheziva ponaša se kao radonska, vazdušna i barijera za vlagu. Izolacione karakteristike su R-3,44 po inču. Dostupna je u ravnim tablama ili koturovima, sa ili bez bitumenske impregnacije sa lica izolacije.

Staklo Ornilux prvi put je postavljeno 2006. godine na fasadi zatvorenog bazena za plivanje u Plauen-u, Nemačka (foto dole levo). Kompanija Arnold Glas napravila je staklo koje reflektuje UV zrake time štiteći ptice da ne udaraju u staklene površine (mogu da registruju UV zračenje). Prva verzija Ornilux stakla imala je vertikalne pruge materijala koji je reflektovao UV zrake, a nova verzija, Mikado, ima nasumični obrazac ovih linija.

Ornilux staklo isporučuje se u dve kombinacije duplog zastakljivanja sa ispunom od argona: jedna sa slabijim, i sa jačim kapacitetom odbijanja toplote. Postoji i varijanta sa trostrukim zastakljivanjem koja daje i vidljivu UV šaru kad se gleda spolja ili iznutra. Ovo staklo je dosta skuplje od običnog stakla ali može biti konkurentno kada se uzmu u obzir druge strategije za sprečavanje udara ptica koje ovde nisu potrebne.


Ornilux (levo)
Knoll (desno)

Nameštaj Knoll sa FSC sertifikatom koji dolazi iz istoimene kompanije, celokupna je linija kancelarijskog nameštaja i oblaganja u nekoliko stilova, materijala i tipova završne obrade. Inače, kompanija Knoll je svo drvo koje koristi u proizvodnji nameštaja uključila u program FSC sertifikacije (Forest Stewardship Council – link ispod).

Knoll je već godinu dana, uz nekoliko izuzetaka u svom poslovanju, revnostan pratilac FSC sertifikacije i jedini su proizvođač nameštaja, možda čak i jedina kompanije ove veličine, koja je toliko posvećena FSC sertifikaciji.

Bensonwood montažne kuće sa OBPlus zidnim sistemom (OB – open-built). Ovaj spoljašnji zid ima unapređenu panelnu konstrukciju koja obezbeđuje izuzetne karakteristike energetske efikasnosti, dugotrajnosti materijala i koristi materijale koji imaju mali negativan uticaj na životnu sredinu. Zidni sistem se sastoji od rama od I-profila dubine 24cm koji je ispunjen gusto nabijenom celuloznom izolacijom (R-35), a zatim zaštićen OSB-om.

Korišćena je nova tehnologija zaptivanja za sprečavanje prodora vazduha, a detalji su rešeni tako da se što više umanji efekat termičkih mostova. Parna brana je postavljena ka spoljnoj strani a sa unutrašnje strane zida su postavljeni kanali za postavljanje kablovskih instalacija kako bi se izbegla naknadna probijanja zaptivenog panela.

Bensonwood kuće projektovane su uz pomoć sofisticiranog Swiss BIM softvera (vidi link ispod), sa direktnim izlazom za numeričke mašine koje pripremaju elemente za gradnju. Kompanija nudi i Passivhaus rešenja (vidi link ispod), sa zidovima termičkih karakteristika R-60 i odgovarajućim rešenjima za krov.

  • Bensonwood - www.bensonwood.com (foto iznad)
  • BIM - Building information modeling - projektovanje po standardima savremenog građevinarstva - klikni na link
  • PassivHaus – osnovni saveti i alati za projektovanje pasivne kuće - klikni na link
  • Passivhaus - nemačkom preciznošću do istinske zelene gradnje - klikni na link

Niagara Stealth wc-školjka sa vodokotlićem iz kompanije Niagara Conservation Corp. Ima potrošnju od samo 0,8 galona po ispiranju zahvaljujući vakuumskoj tehnologiji koja smanjuje potrošnju vode (gallon-per-flush – gpf – na linku o „uštedi vode“ ispod vidi više o potrošnji vodokotlića). Uz to, ovaj sistem za toalet veoma je tih.

Vakuum se stvara kada se vazdušni balon formira u sifonu dok se vodokotlić puni nakon ispiranja. Kada dolazi do ispiranja vazduh sa vrha tanka-u-tanku biva potisnut u sifon ispod školjke gde taj vazduh stvara vakuum. Tako ova školjka troši istu količinu vode koliko i vodokotlići sa dvostepenim ispiranjem na manjem mlazu. Pogledaj video kako radi ova školjka:

Wilo ECM “Smart” Pumps (pametne pumpe) koriste integrisane drajvere sa varijabilnom frekvencijom (VFD - integral variable-frequency drives) i motore sa elektronikom (ECMs - electronically commutated motors) kako bi smanjile cirkulacionu energiju za preko 70%. Za komercijalni sektor Wilo je pripremio pumpu Stratos a za rezidencijalni sektor (kuće) tu je Stratos ECO verzija.

Pumpe koriste naprednu analizu sopstvene rotacione brzine i protoka i računaju kada je pumpa „na svojoj krivi“ da podesi optimalnu brzinu. Pored ovoga pumpa ima i soft-start (lagani početak rada), visok obrtni momenat, ugrađenu tehnologiju za prikupljanje podataka, zaštitu od preopterećenja, IR (infrared) daljinski upravljač i module sa interfejsom za upravljanje i monitoring na daljinu.

Proizvodene u Nemačkoj, ove pumpe koriste se u cevnim sistemima za grejanje i hlađenje, solarnom zagrevanju vode, toplotnim pumpama, i drugim sistemima koji podrazumevaju cirkulaciju vode. Zato što se prilagođava kretanju vode i smanjuje cirkulaciju na optimalnu meru, lako je izbeći problem uzimanja većih pumpi od potrebnih, koje samim tim troše više energije.

  • Stratos pumpe i IF-moduli za energetsku efikasnost instalacija u građevinarstvu (WILO) - klikni na link (foto dole levo)
  • KGH i sistemi za zagrevanje vode (Greenbuild Expo 2009) - klikni na link


Wilo - Stratos pumpa (levo)
Halton HRU za komercijalne kuhinje (desno)

Halton izmenjivač toplote za komercijalne kuhinje (HRU - Heat Recovery Unit) kompanija Martin Air Systems prvi put je predstavila 2006. godine i sada ga distribuira Halton Grupa. Ovaj izmenjivač je pripremljena jedinica koja se instalira na izlaznoj ventilacionoj cevi i ima ulogu ventilacione kape i izmenjivača toplote. Sistem koristi kontrolu za podešavanje brzine ventilatora za izbacivanje vazduha (na osnovu informacija koje dobija od toplotnih i infracrvenih senzora) i ventilatora za dopremanje.

Temperatura se sa izlaznog vazuduha transformiše u glikolnu masu koja zatim može primljenu temperaturu da preda ulaznom vazduhu ili vodi, ili oboma. Izlazni ventilacioni kanal lomi se pod uglom od 90º što čini da veći deo masti bude izbačen iz ventilacionog kanala. Ova mast se zatim sakuplja za odlaganje a sve što ostane može se lako očistiti rutinskim održavanjem.

Linkovi:

  • Zelena gradnja – uvod u pojam i GreenSpec lista zelenih proizvoda - klikni na link
  • Top 10 zelenih proizvoda za 2008. godinu - klikni na link
  • 10 najzelenijih proizvoda u SAD za 2009. godinu - klikni na link
  • Najnovija lista Top 10 zelenih proizvoda za 2010. godinu - klikni na link


Xicato Spot Module (XSM) je modul za LED osvetljenje koji je uparen sa odvojenim hladnjakom, reflektorom i drajverom za daljinsko upravljanje. Napravljen je tako da zameni MR16 halogene lampe, a dostupan je u verzijama od 400, 700 i 1.000 lumena (trenutno se razvijaju verzije od 1.300 i 2.000 lumena), i to u 2700K, 3000K i 4000K (color temperatures).

Xicato-ova obloga od fosfora (remote phosphor) apsorbuje bezbojnu svetlost koju emituje LED i ponovo emituje svetlo sa popravljenim kolornim zracima koji su slični halogenim lampama sa indeksom „color-renderinga“ (CRI) od 81 za standardni modul (45-55 lumena po Watt-u) i 98 za Artist seriju (33-40l/W) što je praktično jednako halogenskim izvorima svetla.


Xicato Spot Module - LED rasveta (levo)
EZ modularno ožičavanje (desno)

EZ-Wiring i EZ-Cabling jesu modularni sistemi ožičavanja i kablovski sistemi kompanije Electec. Reč je o bezhalogenskim (brom, hlor, fluor) modularnim provodnicima koji ne dime u požaru i ne sadrže teške metale. Nose oznaku LSZH (low-smoke, zero-halogen) i komplementni su sa standardima Evropske unije RoHS i REACH.

EZ-Wiring serije:

  • D-Series – četvorožičani sistem prvenstveno namenjen za primenu kod instalacija za osvetljenje
  • H-Series – osmostruki sistem za komplikovanije enterijerske instalacije kao što je pokretni nameštaj, kompleksniji sistemi rasvete, sistemi podignutih podova, itd.

Svi sistemi EZ napravljeni su tako da jednostavno može da se izvrši zamena ili dopuna sistema instalacija jednostavnom konekcijom standardnim utičnicama za nastavljanje i povezivanje kablova i uređaja za kontrolu protoka strujnog kola.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

WEST BALKANS MACHINERY
WEST BALKANS MACHINERY
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.wbm.rs

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;