INFONET-468X60-BANNER

Ugljenična heksagona transparentna struktura za BiPV prozore

09.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Prozori koji sakupljaju solarnu energiju za generisanje električne energije od početka predstavljaju jedan od najvećih potencijala BiPV tehnologije - fotonaponskih panela integrisanih u arhitekturi objekta (više na tagu BiPV na kraju teksta).

Na portalu Gradjevinarstvo.rs već smo predstavljali neka rešenja za tanke filmove i druge tehnologije koje se instaliraju na prozorska stakla u cilju proizvodnje električne energije. Problem je što istovremeno aplikacija mora da bude transparentna kako bi prozor ispunio svoju primarnu ulogu - propuštanje prirodnog svetla, ali i kako bi omogućio solarno pasivno zagrevanje prostora.

Detalj dvojne polimerne (PPV) saćaste strukture snimljen elektronskim mikroskopom
(foto: Brookhaven National Laboratory)

Nedavno su istraživači u Nacionalnim laboratorijama Ministarstva energetike SAD (DOE) u Brookhaven-u i Los Alamos-u razvili novu tehnologiju za iskorišćavanje svetlosti zasnovanu na ugljeniku.

Heksagona ćelijska struktura (zasnovana na loptastim strukturama koju čini 60 ugljenikovih atoma - "buckyball structure") raspoređuje se u tanke filmove koji se mogu izrađivati na industrijskoj skali.

- Ovaj rad pruža dublje razumevanje optičkih karakteristika heksagonih struktura. Sledeći korak biće upotreba ovih filmova za stvaranje transparentne organske solarne ćelije i drugih proizvoda - kaže Mircea Cotlet, glavni istraživač iz Brookhaven-a.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;