INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

NILM - neinvazivne tehnologije za merenje potrošnje električne energije u domaćinstvima

29.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Neinvazivni monitoring potrošnje u objektima - NILM (Nonintrusive Load Monitoring ili Nonintrusive Appliance Load Monitoring) jeste proces analize promena u naponu i potrošnji u jednom objektu ili delu objekta (uglavnom se odnosi na kuće i stambene jedinice u zgradama).

NILM tehnologija služi zato da odredi potrošnju pojedinačnih uređaja i identifikuje eventualna odskakanja od prosečne potrošnje energije precizirajući koji je izvor veće potrošnje.

NILM je nastao kao težnja da se monitoring u domaćinstvima pojednostavi što više da bi se potrošači lakše opredelili za kontrolu potrošnje. U SAD domaćinstva troše oko 37% proizvedene električne energije i zato je interes države da što više smanji potrošnju u ovom sektoru.

NILM se sastoji od jednog mernog uređaja za celo domaćinstvo koji je povezan sa softverom u posebnom uređaju ili PC-u kako bi dobijene podatke predstavio korisniku.

Sistem vrši monitoring signala u elektro provodnicima. Ovaj signal se zatim procesuira za da dalju obradu i analizu kroz logaritme koji određuju koji uređaj je uticao na promenu potrošnje, istovremeno upoređujući dobijene podatke sa bibliotekom "potpisa" signala svih uređaja u domaćinstvu.

Ipak, čak i NILM tehnologija zahteva određeni trening period za korisnike. Glavni problem sa uvođenjem monitoringa u domove jeste to što je potrebno odrediti kom uređaju pripada koji signal u elektro instalacijama. Ovaj proces zahteva vreme i "okupaciju" stana od strane stručnjaka koji treba da podese sistem prema parametrima jedne stambene jedinice.

Sada su već u toku i testovi za NILM tehnologije koje kompletnu instalaciju mogu završiti u toku samo jedne posete domaćinstvu. Istraživači procenjuju da će takav sistem moći da košta koliko i prosečan NILM u SAD - oko 200 dolara po domaćinstvu (o ovome vidi više na linku ispod).

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;