Boja vetrenjača utiče na smrtnost ptica na poljima vetrogeneratora

21.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Sve su glasniji oni koji proizvodnju energije na farmama vetrenjača ne smatraju zelenom energijom: one proizvode buku, pokrivaju velike površine zemljišta, nisu pouzdan izvor energije jer struje ima samo kada duva vetar, ali i ubijaju ptice koje tuda proleću. Bloger "albicilla" pisao je o ovoj temi još u maju 2009. godine:

"Navešću samo jedan primer, iz Norveške, iz izveštaja iz sezone gnežđenja 2006. Radi se o arhipelagu Smøla, koji predstavlja međunarodno priznato Značajno područje za ptice (IBA) upravo zbog gustine tamnošnje populacije belorepana - najvećih orlova Evrope. Tada su 4 ptice pronađene mrtve, od kojih dve presečene napola krilima vetrogeneratora, dok se 30 drugih nije vratilo svojim gnezdima. Veći deo vetroparka je udaljen i teško dostupan, pa je verovatno da je veći broj mrtvih orlova ostao neotkriven."

Pored toga što se vetrogeneratori postavljaju tamo gde ima i vazdušnih struja koje ptice koriste za svoje prelete, BBC prenosi i da je boja vetrenjača izuzetno važna za bezbednost životinja. Naime, bele i svetloplave turbine privlače insekte u velikoj meri pa veliki broj ptica i slepih miševa, čija ishrana se zasniva na insektima, love oko vetrenjača i - stradaju.

Nova studija otkrila je da određene boje utiču na to koliko će vetrenjača privlačiti insekata, a samim tim i ugrožavati ptica i slepih miševa i naučnici su došli do zaključka da bi najbezbednije bile - ljubičaste vetrenjače. Celu vest BBC-a kao i blog albicille možete naći na linkovima ispod teksta.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...