Boja vetrenjača utiče na smrtnost ptica na poljima vetrogeneratora

21.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Sve su glasniji oni koji proizvodnju energije na farmama vetrenjača ne smatraju zelenom energijom: one proizvode buku, pokrivaju velike površine zemljišta, nisu pouzdan izvor energije jer struje ima samo kada duva vetar, ali i ubijaju ptice koje tuda proleću. Bloger "albicilla" pisao je o ovoj temi još u maju 2009. godine:

"Navešću samo jedan primer, iz Norveške, iz izveštaja iz sezone gnežđenja 2006. Radi se o arhipelagu Smøla, koji predstavlja međunarodno priznato Značajno područje za ptice (IBA) upravo zbog gustine tamnošnje populacije belorepana - najvećih orlova Evrope. Tada su 4 ptice pronađene mrtve, od kojih dve presečene napola krilima vetrogeneratora, dok se 30 drugih nije vratilo svojim gnezdima. Veći deo vetroparka je udaljen i teško dostupan, pa je verovatno da je veći broj mrtvih orlova ostao neotkriven."

Pored toga što se vetrogeneratori postavljaju tamo gde ima i vazdušnih struja koje ptice koriste za svoje prelete, BBC prenosi i da je boja vetrenjača izuzetno važna za bezbednost životinja. Naime, bele i svetloplave turbine privlače insekte u velikoj meri pa veliki broj ptica i slepih miševa, čija ishrana se zasniva na insektima, love oko vetrenjača i - stradaju.

Nova studija otkrila je da određene boje utiču na to koliko će vetrenjača privlačiti insekata, a samim tim i ugrožavati ptica i slepih miševa i naučnici su došli do zaključka da bi najbezbednije bile - ljubičaste vetrenjače. Celu vest BBC-a kao i blog albicille možete naći na linkovima ispod teksta.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...