INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Habitat for Humanity - krov nad glavom za skoro dva miliona ljudi

12.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Habitat for Humanity jeste neprofitna, hrišćanska, organizacija koju su 1976. godine osnovali Millard Fuller i njegova žena Linda. Osnovni cilj organizacije jeste da obezbedi krov nad glavom za ugrožene porodice širom sveta.

Kako se navodi na njihovom sajtu, od osnivanja do danas organizacija je izgradila i rekonstruisala preko 350.000 domova u celom svetu, obezbedivši smeštaj za 1,75 miliona ljudi.

Uz pomoć volonterskog rada i donacija u vidu novca i materijala, Habitat zajedno sa porodicama uspeva da im obezbedi trajni, jednostavni i pristojan smeštaj. Kuće se zatim prodaju tim porodicama po povoljnim kreditima, a mesečne rate koje novi vlasnici plaćaju idu u fond iz kog se finansira dalja izgradnja kuća za druge ugrožene porodice.


volonteri i budući vlasnici zajedno podižu zid od OSB-a na jednom od projekata organizacije Habitat for Humanity

Habitat na svom sajtu ističe da se ne radi o "giveaway" programu (jednostavno davanje), već da porodice, pored toga što otplaćuju kuću i preuzimaju odgovornost za dalje finansije, imaju obavezu i da ulože lični rad.

Do sada je Habitat radio u 90 zemalja širom sveta i preko 3.000 lokalnih zajednica. Na projektima sarađuju i lokalne kancelarije Habitat-a koje pružaju pomoć i u vidu različitih treninga, obuke, i potrebnih informacija.

Sedište Habitata za region Evrope i centralne Azije nalazi se u Bratislavi, Slovačka. Više o organizaciji možete pogledati na njihovom sajtu - link na kraju teksta. Takođe, preporučujemo da pročitate i priču o organizaciji Architecture for Humanity (Arhitektura za čovečanstvo - link na kraju teksta).

Kriza i Habitat for Humanity

Po prvi put za skoro tri decenije postojanja, ogranak organizacije Habitat for Humanity iz mesta Helen u Montani možda neće biti u mogućnosti da završi izgradnju doma do kraja godine za jednu od porodica kojima pomaže.

Završeno je oko dve trećine projekta a oko 90% budžeta koji organizacija ima na raspolaganju formirana je zajmovima. Iz organizacije kažu da ih je svetska ekonomska kriza teško pogodila i pozivaju sve ljude da im pomognu da sakupe dodatnih 20 do 23 hiljade dolara da završe ovu kuću.

- Ovo je frustrirajuće - kaže izvršni direktor ogranka Melony Bruhn - Nadamo se da će nam ljudi pomoći da uselimo ovu porodicu do Božića. Još od 1992. godine uspevamo da sagradimo najmanje jednu kuću godišnje i ne bih da nam ovo bude prva godina od tada u kojoj nećemo uspeti da uselimo jednu porodicu u svoj novi dom.


Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;