Microsoft Hohm - online aplikacija za procenu potrošnje električne energije

07.09.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Microsoft pokrenula je beta-verziju sajta Hohm posvećenog energetskoj efikasnosti u stambenim jedinicama u SAD i Kanadi. Nate Anderson, urednik na sajtu Arstechnica, mišljenja je da Hohm predstavlja veoma zanimljiv sajt koji samo na oko deluje kao ostali sajtovi sa istom temom ali da se od njih razlikuje po realnoj moći da zaista pomogne korisnicima da troše manje energije u svojim domovima.

Kako radi Microsoft Hohm?

Microsoft Hohm je onlajn web-aplikacija koja omogućava potrošačima da analiziraju potrošnju energije i koja pruža savete za smanjenje potrošnje.

Pokrenuta je 24. juna 2009. godine i zasniva se na Windows Azure cloud operativnom sistemu. Otvorena je za korišćenje od 6. jula 2009. godine.

Hohm Score

Hohm Score je broj od 0 do 100 (što više to bolje) koji predstavlja vašu potrošnju energije. On se može menjati poboljšanjima u konstrukciji, izolaciji, efikasnijim uređajima, itd.


Osnovni nivo Hohm-a radi ovako: potrošači se uloguju na sajt Hohm-a i započinju unošenjem svog Windows Live ID-a i zip code-a (npr. 011). Uz pomoć ovih informacija Hohm koristi algoritme Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley Ministarstva za energetiku da započne procenu potrošnje.

Od tog trenutka na dalje potrošači mogu uneti onoliko podataka koliko žele. Ukupno 180 pitanja odnosi se na površinu stambene jedinice, vrstu zagrevanja vode, itd. Uz pomoć ovih podataka dolazi se do preciznije potrošnje.

Zavisno od poslovnih aranžmana Microsofta u pojedinim delovima SAD-a uz podatke partnerskih kompanija, ustanova i organizacija mogu se dobiti i detaljniji podaci.

Detaljnije informacije potražite na linkovima ispod.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...