PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Merenje potrošnje kao preduslov energetske efikasnosti - PowerCost Monitor

07.09.2010. | Arstechnica

Merenje potrošnje preduslov je bilo kakvih koraka ka energetskoj efikasnosti. Dokazan je pozitivni efekat koji kod korisnika proizvodi predočavanje troškova i proračun njihovog smanjenja određenim potezima u ponašanju i investicijama u tom smeru.

Zato se proizvođači mernih uređaja trude da pojednostave svoje proizvode, ali i da pruže što preciznije informacije i to u realnom vremenu. Nate Anderson, urednik na sajtu Arstechnica, ispitao je jedan takav uređaj - PowerCost Monitor kanadske kompanije Blue Line Innovations (ceo komplet na fotografiji levo).

S obzirom da "pametna mreža" (smart grid - dvosmerna digitalna tehnologija za komunikaciju između potrošača i distributera električne energije) nije dostupna svima, Nate Anderson, urednik na sajtu Arstechnica, daje primer kako uz pomoć kombinacije senzora, WiFi uređaja i podataka sa interneta, mogu da se dobiju veoma korisni podaci o potrošnji.

On je testirao PowerCost Monitor kanadske kompanije Blue Line Innovations, da vidi koliko bolje može upoznati potrošnju električne energije u svojoj kući u realnom vremenu, ali, i da li je bavljenje ovom temom vredno troškova.

Poznato je da precizne informacije o potrošnji podstiču ljude na štednju. Postoje zato i uređaji koji se instaliraju u automobile kako bi u realnom vremenu prikazivali potrošnju goriva i reakcija potrošača je da nalaze načine kako da je smanje.

Na sličan način i ovaj gedžet, senzor PowerCost Monitor-a (foto odmah ispod), dodaje se na sat koji meri potrošnju električne energije i prati potrošnju u svakom trenutku a dobijene informacije prenosi na displej u vidu daljinskog za klima-uređaj koji može stajati na stolu dnevne ili radne sobe. Na njemu korisnik može pratiti potrošnju u kilovatima i procenu troškova.


senzor PowerCost Monitor-a radi na elektromehaničkim i digitalnim satovima

Anderson naročito hvali ovaj uređaj jer se može lako prikačiti na sve vrste satova: od elektromehaničkih sa rotirajućim diskom do elektonskih sa infrared portom.

S obzirom da satovi prikazuju različite faktore vezane za troškove: zavisno od države, doba dana, sezone ili godine, veoma je teško pratiti sve ove varijable. Ipak, PowerCost Monitor u tome uspeva.

Anderson ima stari sat sa rotirajućim diskom i plastičnim poklopcem. PowerCost senzor jednostavno se prikači pored i krak koji je na njemu postavlja se tačno ispred centra diska. Čitanje diska senzor vrši prostim optičkim praćenjem brzine okretanja šare na njemu. Anderson priznaje da je sumnjao u ovako jednostavan koncept ali i da ga je senzor demantovao.

Instalacija PowerCost Monitor-a urađena je uz pomoć beta-verzije softvera koje nudi kompanija Microsoft - Hohm (pogledaj više na linku na kraju teksta).


Ipak, kompletna instalacija PowerCost Monitor-a može potrajati duže (sat ili više prema proizvođaču) iako nije preterano zahtevna - za nekoga ko ima određen stepen znanja o digitalnim tehnologijama.

Potrebno je podesiti sve, od senzora na satu do parametara u samom uređaju, a zatim i softversko povezivanje sa internetom i drugim uređajima dodatno komplikuje stvar.

Instalacija je donekle olakšana time što je displej na kom se očitava potrošnja u unutrašnjosti objekta povezan bežično sa senzorom u satu. Govori se o prenosivom uređaju poput daljinskog ali i on zahteva izvesno vreme i trud za podešavanja.

Ali, kada su kompletna instalacija i podešavanja urađeni, sistem počinje da daje preciznu potrošnju električne energije u realnom vremenu. Mogućnost nošenja displeja sa sobom po rečima Andersona pretvara praćenje potrošnje skoro u vrstu igre.

Igranje sa potrošnjom električne energije

Tako je on pratio kako potrošnja sa 800kW skače na 4.500kW onog trenutka kada je uključio klima-uređaj star 20 godina. Ovaj skok možete pratiti i kao procenu troškova na kraju meseca ukoliko vas kW-brojke ne pogađaju mnogo.

Zatim se možete igrati i sa otvaranjem prozora dok radi klima-uređaj i pratiti šta se dalje dešava.

Možda najzanimljivija opcija na displeju jeste mogućnost praćenja potrošnje pojedinih uređaja. Na dugme označeno slovima APPL. Ukoliko nema drugih promena u kući (uključivanje frižidera, bojlera i sl.) možete kliknuti ovo dugme i ono će na ekranu prikazati "0". Zatim uključite uređaj kom želite da merite potrošnju i dobićete podatke koji se odnose samo na njega.

Kompanija Blue Line Innovations tvrdi da njihov uređaj zasta menja ponašanje potrošača i samim tim i štedi novac. Oni iznose podatak da je 65% ljudi napravilo dugoročne promene u svom ponašanju, i preko polovine proverava displej bar jednom dnevno.

U saradnji sa distributerskom kompanijom Hydro One, Blue Line Innovations sprovelo je pilot-projekat sa 30.000 potrošača u Kanadi koji su učestvovali u njemu. Tokom 18 meseci zabeleženo je prosečno smanjenje potrošnje električne energije od 6,5%.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;