INFONET-468X60-BANNER

NASA-in izum za vozilo za istraživanje Marsa može unaprediti solarnu tehnologiju na Zemlji

26.08.2010. | Telegraph

Tehnologija koju je NASA razvila za solarne panele koji energijom napajaju vozilo za istraživanje Crvene planete može dodatno unaprediti i solarne panele na Zemlji. Reč je o samočistećim panelima koji ne skupljaju prašinu i čađ te površina panela duže zadržava prozirnost, tj. dozvoljava veći prodor svetlosti na ćelije panela.

Zanimljivo je to da se proces čišćenja odvija tako što paneli imaju senzore koji registruju naslage prašine koji zatim aktiviraju blagi strujni udar koji odbacuje prašinu.

Dr Malay Mazumder sa bostonskog Univerziteta, koji je radio na razvoju ove tehnologije, kaže da se isti princip može primeniti na Zemlji i da je naročito pogodan za solarne elektrane koje su najčešće smeštene u pustinjama koje su u neku ruku slične površini Marsa po prisustvu prašine i peska.

- Sloj prašine od samo četiri grama po kvadratnom metru umanjuje efikasnost solarnog panela za 40% - kaže Mazumder i dodaje - U Arizoni svakog meseca se na istoj površini nakupi četiri puta više prašine od toga, a još više u Australiji, Indiji ili Bliskom Istoku.

Tehnologija koja se koristi na vozilima za istraživanje Marsa (Mars rover robots) koji se na toj planeti nalaze još od 2004. godine, zasniva se na površinskom sloju solarnog panela sa elektrodama od indijum-oksida, transparentnog elektro-osetljivog materijala.

Senzori zatim registruju taloženje prašine i kada ona pređe kritičnu masu elektrode na panelima šalju talase elektrostatičnih impulsa koji otresu prašinu sa površine panela.

Dr Mazumder kaže da za samo dva minuta ovaj sistem otkloni oko 90% prašine, i da pritom koristi samo malu količinu električne energije koja se proizvede u panelu. Za više informacija o ovim robotima pogledajte video i link na kraju teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;