INFONET-468X60-BANNER

Proizvođači montažnih kuća u SAD nude opcionu ugradnju protivpožarnih sprinklera

26.08.2010. | John Caulfield | Builder

Pre godinu i po dana proizvođač montažnih (modularnih) kuća Excel Homes i čikaška firma specijalizovana za protivpožarnu zaštitu F.E. Moran, započeli su pregovore o saradnji čiji cilj bi bila ugradnja protivpožarnih sprinklera kao opcione ponude za Excel kuće. Ova saradnja ide i u susret novom propisu u SAD koji zahteva sprinklere u svakoj stambenoj novogradnji.


Prva kuća u koju je ugrađen sistem sprinklera kao posledica dogovora bila je jedna od najkomplikovanijih kuća koje je Excel ikada gradio: kuća za TV emisiju "Extreme Makeover: Home Edition" od preko 1.000m2 u Baltimoru sagrađena ovog leta (link na kraju teksta).

U januaru ove godine nastao je sporazum i zatim se započelo sa projektovanjem optimalnog sistema koji se najvećim delom sklapa već u pogonima Exel-a. Sa druge strane firma Moran je zadužena za završne radove i puštanje sistema u funkciju kada se kuća postavi na lokaciju.

Montažne ili modularne kuće u SAD često se samo isporučuju izvođačima, a proizvođač ne vrši i ugradnju kuće i instalacija. Izvođačke firme su te koje samom investitoru predstavljaju mogućnosti, a gradnja kuća je često mešavina gradnje na licu mesta i postavke montažnih kuća. Više o ovome potražite na našem sajtu na tagu na kraju teksta "montažne kuće" ili tekstu na linku - Gradnja individualnih kuća 2020. godine – gradnja na licu mesta ili prefabrikacija?.


Steve Saffell, arhitektonski direktor u Excel-u, kaže za Builder magazin da je ovo partnerstvo bilo veliki izazov i da je dogovor bio nešto poput potezanja kanapa na koju će stranu - u proizvodnji ili na licu mesta - prevagnuti veći deo postavke instalacije. Excel sada nudi ugradnju sprinklera u kuće koje isporučuje izvođačima i kupcima.

Joshua Jones, F.E. Moran menadžer zadužen za aplikacije u stambenim objektima sa zadovoljstvom priznaje da je ova saradnja za njih otvorila tržište kom ranije nisu mogli prići.

F.E. Moran i Excel su prilagodili cenu ugradnje protivpožarnog sistema sa sprinklerima nacionalnom proseku koji iznosi oko 17 dolara po kvadratnom metru za novogradnju.

F.E. Moran je jedan od nekolicine izvođača sprinkler sistema koji su deo meže Tyco Fire Suppression & Building Products osnovane pre nekoliko godina (više o klasterima kod nas na linku na kraju teksta)

Darren Palmieri, razvojni menadžer mreže, kaže da je ovaj klaster za sada prisutan u četiri države, ali na širom SAD: Pensilvanija (severoistok), Kalifornija (jugozapad), Merilend (istok) i Ilinois (sever), tj. u onim državama gde je svest o protivpožarnoj zaštiti visoka i kupci žele njihovu ugradnju.

Od januara već se najavljuje novi propis za stambene objekte po kom će sva stambena novogradnja morati da ima ugrađene sprinklere. Mnoge države u SAD već imaju zakone po kojima su graditelji u obavezi da obaveste svoje klijente o prednostima ugradnje protivpožarnih sistema sa sprinklerima, ali ih ipak ne obavezuju da ih ugrađuju i bez želje investitora.

I Saffell i Jones se slažu da izvođači i dalje ne razumeju sisteme sprinklera i da zato i nisu sposobni da ih predstave kupcima. Ali "lepota dogovora" je da ne postoje nikakvi dodatni izdaci za izvođača koji sklapa modularnu kuću Excel na licu mesta jer je veći deo već ugrađen u fabrici koja kuću sklapa i isporučuje, a završne radove dolazi da odrade majstori Moran-a.

Za sada postoji samo par proizvođača modularnih kuća koje promovišu sprinklere. Zato je firma Moran napravila poseban promotivni materijal za obuku izvođača i kupaca.

Saffell kaže da je moguće primetiti kako je broj onih koji nude u svojim modularnim kućama i sprinklere sve veći iz dana u dan, i da se očekuje dalji rast.  Palmieri se slaže i dodaje da je to vrsta prilagođavanja nastupajućim propisima.

Linkovi:

Protivpožarne organizacije u SAD čiji je Moran deo:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;