INFONET-468X60-BANNER

"Zeleni" Mančester Junajted

19.08.2010. | Economy

Fudbalski klub Manchester United postao je 250. organizacija u svetu koja je primila Carbon Trust Standard za unapređenje praćenja, upravljanja i smanjenja emisije štetnih gasova.

Jedan od najvećih fudbalskih klubova u svetu uložio je značajne napore u protekle dve godine, predstavljajući niz inicijativa u cilju smanjenja otiska štetnih gasova i smanjenja troškova. Ekološke inicijative sprovode se na svim nivoima kluba, od "upravne zgrade do svlačionice" i sprovodena je i promotivna kampanja prepoznatljivosti kluba u kojem se pojavljivao Ser Aleks Ferguson.

"Dobijanje Carbon Trust Standarda demonstrira našu posvećenost kontinuiranom unapređenju i želji da budemo ekološki odgovoran klub. Ovaj standard je rezultat našeg napornog rada", izjavio je Majkl Bulingbruk, upravni direktor Mančester Junajteda.

Na čuvenom Old Trafordu, potrošnja energije je smanjenja optimizacijom kontrolnom sistema grejanja i ventilacije, kao i gašenjem svetla kada se ne igraju mečevi. Samo gašenjem svetla u tunelu na severnoj tribini smanjilo je potrošnju električne energije za 50 odsto i uštedeće klubu godišnje 10.000 funti.

Reds go Green kampanja prikazuje neke važne ekološke teme, kao što su upravljanje otpadom, reciklaža i ušteda energije na stadionu, i to tokom prvenstvenih mečeva. Sav otpad koji izađe sa stadiona ne završava u zemlji, već se dalje reciklira u lokalnoj fabrici.

Samo u toku sedam meseci, klub je smanjio emisiju štetnih gasova za 1.200 tona i uštedeo 235.000 funti u pogledu smanjenja upotrebe energije, a u budućnosti Junajted želi da instalira uređaje za merenje štetnih gasova i uvede mere uštede vode.

Interesantni podaci:

  • naporima u pogledu smanjenja štetnih gasova klub je uštedeo 125.000 funti električne energije i 110.000 funti recipročno vrednosti benzina
  • od jula 2008. godine klub je smanjio potrošnju energije za 16,9 odsto
  • ušteda od 1200 tona ugljen-dioksida, što je ekvivalentno 240 kuća prosečne veličine godišnje
  • implementirao veliki broj ekoloških inicijativa, kao što je korišćenje električnih vozila na stadionu

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;