INFONET-468X60-BANNER

Neimari nude plan za spas građevinske industrije

13.07.2010. | eKapija

Građevinskoj industriji Srbije potrebna je pomoć i to pre svega pomoć od države, tačnije Ministarstva finansija. Zbog toga je koordinator Radne grupe Vlade Srbije za pomoć građevinarstvu Goran Dugandžija, inače predsednik grupacije visokogradnje u PKS, pripremio plan za razgovore sa Ministarstvom finansija.

Članovi radne grupe iz građevinske industrije u Privrednoj komori Srbije precizirali su plan i u Ministarstvo finansija ići će se sa više predloga koji bi trebalo da, pre svega finansijki, pomognu oporavak građevinske industrije Srbije.

- Od države tražimo da ne ugovara poslove po damping cenama, a pri tom imamo u vidu izgradnju više od 5.000 stanova koja treba da započne na jesen u Beogradu. Zatim, neophodno je da država, odnosno njene direkcije i preduzeća, hitno izmire dugovanja koja imaju prema građevinskim kompanijama. Potreban nam je i neki fond koji bi davao garancije za radove u inostranstvu, a ono što svi građevinci traže je da prilikom ugovaranja vrednosti radova sa državom obavezno bude primenjena devizna klauzula – objasnio je Dugandžija.

Dalje, građevinari traže da se prestane sa dosadašnjom praksom naplate PDV svakog meseca, nego da se to obavlja tek po završenim radovima. Istovremeno, traži se smanjivanje ili ukidanje PDV kod prvog prometa novoizgrađenog stana.

S obzirom da su građevinske kompanije u velikim dugovima pa mnoge od njih ne plaćaju doprinose, predlaže se da se smanje stope poreza i doprinosa, a radni staž poveže i radnicima koji su zaposleni u privatnim kompanijama na isti način kako je to učinjeno za zaposlene u državnim preduzećima. I da zaposleni dobiju markice za zdravstveno osiguranje bez obzira što njihove kompanije nisu platile doprinose zdravstvenom fondu.

S obzirom da su najvećem broju kompanija blokirani žiro računi, jedan od zahteva je da se nađu rešenja po kojima bi preduzeća nastavila da posluju bez obzira na blokirane račune, jer ako ove kompanije ne rade otiće će u stečaj, a samim tim i veliki broj zaposlenih ostati bez posla.

Radna grupa predlaže da država zamrzne prinudne naplate PDV, poreza i doprinosa, ali i da se nađu rešenja sa bankama da i one odustanu od prinudnih naplata svojih potraživanja.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;