IZOLACIJA-468X60-BANNER

Uskoro počinje izgradnje prvog net-zero naselja sa pristupačnim cenama kuća

10.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

U New Lenox-u, po tvrdnji USGBC-a nastaje prvo komercijalno net-zero stambeno naselje - Prairie Ridge Estates (često ime firmi i projekata u SAD). Naselje od 132 kuće, od 240 do 550m2, na godišnjem nivou trebalo bi da proizvodi više energije nego što potroši (zero-energy).

Ove godine, 10. aprila, postavljena je prva vetrenjača sa vertikalnim osama za generaciju električne energije za buduće naselje, visine 10m (na fotografiji).

Napomena: Za sada nije moguće videti kuće ukoliko ne pišete kompaniji koja stoji iza projekta kao potencijalni kupac ili predstavnik medija (ukoliko dobijemo više informacija od njih ili neku fotografiju dodaćemo u ovaj tekst).

- Ovakve kuće građene su i ranije ali je cena kuća bila tri do pet puta viša od klasičnih. Dakle, bile su nepristupačne prosečnom kupcu - kaže Jim Regan, rukovodeći projektom firme Energy Smart Home Builders - Mi smo, sa našim partnerima, pomerili granice energetske efikasnosti i ponosni smo što je to urađeno tako da gradimo prvo održivo naselje sa pristupačnom cenom kuća.

Ovih dana trebalo bi da započne gradnja prvih kuća. Projekat Prairie Ridge Estates u cilju vrhunske  energetske efikasnosti i brige za okruženje oslanja se na solarnu, geotermalnu i energiju vetra. Svi viškovi i manjkovi električne energije iz ovog naselja biće regulisani sa kompanijom ComEd.

Kuće je projektovao arhitekta  John Stanton iz biroa Stanton Architect, Crest Hill, Ilinois:

- Ovo je neverovatna mogućnost – kaže Stanton – Ove kuće smanjuju ili čak eliminišu troškove za energiju smanjujući negativan uticaj na okruženje dobrim dizajnom i izvođenjem. Više od godinu dana razrađivali smo ovaj projekat i jedva čekamo početak izgradnje.

Sve kuće prošle su prvi stepen LEED sertifikacije za zelenu gradnju od strane USGBC-a. Ovo takođe garantuje i da će operativni troškovi gradnje biti niži od onih na konvencionalnim gradilištima što izvođačima otvara prostor za zapošljavanje više radnika.

Pored energetskih aplikacija po Energy Star programu EPA-e, u ovim kućama predviđeni su podovi od prirodnog drveta, drveni nameštaj i delovi enterijera sa granitnim površinama, krovovi od bitumenske šindre i stolarija firme Marvin.

Pristupačnost ušteda

Stanton kaže da je njegova misija bila da ove kuće učini pristupačnim. Tako, prosečan kupac može da uživa u uštedama koje nisu tako često dostupne ovoj kategoriji investitora.

Firma Energy Smart Home Builders učestvuje u programu Energy Star i Builders Challenge-u (graditeljskom izazovu) iza kog stoji Ministarstvo za energiju.

Projekat je trenutno u fazi dobijanja dozvola, a kada se krene sa radovima za završetak biće potrebno od šest do osam meseci zavisno od veličine kuće i složenosti svih radova.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;