IZOLACIJA-468X60-BANNER

Sasvim neobično stanovanje

10.05.2010. | Hausbau

Kod ovog individualno osmišljenog projekta iznenađujući je „obrnuti“ stambeni koncept: spavaće sobe smeštene su u prizemlju, a dnevni boravak i kuhinja su na spratu. Takav razmeštaj ima opravdan razlog...

Posetioci se svaki put iznova iznenade kada vide neobično veliko i svetlo ulazno predsoblje koje ne vodi direktno u dnevni boravak. Kada je lepo vreme odmah sa ulaza može da se pristupi velikoj terasi i uživa u bašti.

Tek nakon toga odlazi se na sprat gde je smešten velik i otvoren dnevni boravak. Stepenište deli ovaj prostor na trpezariju sa otvorenom kuhinjom i kutak za sedenje sa direktnim pristupom ogromnoj krovnoj terasi. Ovde se gotovo neopaženo od susednih pogleda može uživati u posmatranju okoline.

Osim prelepog panoramskog pogleda, zaštićenost od pogleda je bio jedan od uslova zašto je porodica odlučila da se odrekne klasičnog koncepta po kojem su u prizemlju stambene, a na spratu spavaće prostorije. Promišljenim rasporedom prostorija u prizemlju omogućeno je takođe vrlo transparentno stanovanje: samo jedna vrata iz predsoblja vode do privatnog dela sa spavaćim sobama, ormarom i kupatilom.

Troje prozorskih vrata otvaraju ovaj prostor prema bašti. Kao zvučna izolacija zbog smeštaja pored glavne ulice služe gostinjska/ radna soba, tuš sa WC-om i hodnik. Zahvaljujući grejanju uz dovod svežeg vazduha, tokom noći prozori mogu da ostanu zatvoreni čime se omogućava miran san.

Kuća se prema željama stanara projektovala jednostavno i funkcionalno sa naglaskom na bauhaus stil gradnje. U to se ubrajaju ravan krov i redukovan jezik; jedino krovna terasa razbija konstrukciju kubusa.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;