INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Talasasti data centar će biti najveća 3D štampana zgrada u Evropi

16.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Poslednjih godina, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, u građevinskoj industriji se sve više koristi 3D štampa. U SAD je niz velikih stambenih objekata izgrađen na ovaj način, a upotrebljen je i za eksperimentalno stanište na Marsu. Trenutno se u Nemačkoj gradi novi data centar koji će biti najveća 3D štampana zgrada u Evropi.

Neobična talasasta spoljašnjost

Neobična talasasta spoljašnjost (Foto: SSV Architekten)

Data centar, koji još nema ime, gradi se u Hajdelbergu. Imaće neobičnu talasastu spoljašnjost koju će upotpuniti malo zelenila. U ovom centru će biti smeštena infrastruktura računarstva u "oblaku".

Zgrada će biti visoka 9m, široka 11m i dugačka 54m, pa će za sada zaista biti najveća 3D štampana zgrada u Evropi, ali je pitanje kolliko dugo jer ova industrija brzo napreduje.

Dizajn upotpunjen cvećem

Dizajn upotpunjen cvećem (Foto: SSV Architekten)

Gradi se pomoću COBOD BOD 2 štampača koji iz mlaznice u slojevima ekstrudira mešavinu nalik cementu prateći nacrt i tako stvara osnovnu školjku zgrade. Štampanje bi trebalo da traje 140 sati, a ceo proces nadgledaju dva graditelja.

Nakon što štampač završi svoj posao, ljudi preuzimaju izgradnju i poslove za koje štampači još nisu osposobljeni. Oni postavljaju krov, vrata, kablove i ostalo.

Štampanje bi trebalo da traje 140 sati

Štampanje bi trebalo da traje 140 sati (Foto: Adrian Schulz)

Zgrada će moći da se reciklira, a prilikom izgradnje konstrukcije proizvešće se oko 55% CO2 u odnosu na količinu koja bi nastala korišćenjem portland cementa.

Osnivač i generalni direktor COBOD Henrik Lund-Nielsen smatra da ovaj projekat naglašava dve ključne prednosti 3D građevinske štampe, a to su brzina izvođenja radova i sloboda dizajna. On ističe da se ovom tehnologijom može izgraditi sve - od vetrenjača, preko jeftinih stambenih zgrada u Africi, do poslovnih prostorija u Nemačkoj.

Štampač prati zadati nacrt

Štampač prati zadati nacrt (Foto: Adrian Schulz)

Izgradnja bi trebalo da bude završena u julu ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;