INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inovativni premaz za stakla smanjuje potrošnju energije za trećinu

05.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživački tim sa Univerziteta Notr Dam kreirao je revolucionarni premaz za prozore koji ima sposobnost da ohladi prostor bez obzira na ugao pod kojim sunčevi zraci padaju na staklo. Ova tehnologija, koja se oslanja na značaj ugla sunčeve svetlosti prilikom prolaska kroz prozor, predstavlja značajnu inovaciju u odnosu na dostupna rešenja na tržištu.

Premaz za staklo

Premaz za staklo koji štedi energiju (Foto: Univerzitet Notr Dam)

Zašto je ugao pod kojim sunčevi zarci padaju na prozor od značaja? Promenljivost ugla između direktnih sunčevih zraka i normalnog vektora prozora, posebno izražena tokom podnevnih sati kada je sunce najviše i temperatura najveća, predstavlja izazov za tradicionalne filtere koji su dizajnirani da deluju samo kada je sunčeva svetlost usmerena direktno.

Tengfei Luo, glavni autor studije, objasnio je da njihov premaz ostaje efikasan i funkcionalan bez obzira na promene položaja sunca tokom dana. Premaz se sastoji od slojeva silicijum-dioksida, aluminijum-oksida i titanijum-dioksida nanetih na staklenu podlogu, uz dodatak izuzetno tankog sloja silikonskog polimera koji odražava toplotno zračenje, čime se poboljšava hlađenje.

Silikonski polimeri, poznati po svojoj fleksibilnosti i izdržljivosti, efikasno odvode toplotu od izvora, sprečavajući pregrevanje.

Izazov u razvoju ovog premaza bio je odabir optimalne kombinacije slojeva kako bi se omogućilo efikasno reflektovanje sunčevih zraka pod različitim uglovima. Luo napominje da je zbog velikog broja mogućih kombinacija, metod pokušaja i grešaka bio nepraktičan.

Korišćenjem kvantnog hlađenja za identifikaciju idealne kombinacije, istraživači su eksperimentalno potvrdili optičke karakteristike i sposobnost fotonske strukture da smanji povećanje temperature unutar prostorije kada se kombinuje sa slojem za termalno zračenje. Simulacijama su pokazali da ovaj premaz može smanjiti temperaturu za 5,4°C do 7,2°C, što dovodi do godišnje uštede energije od oko 97,5MJ/m2.

Dodatni testovi sa prozorima postavljenim horizontalno pokazali su izvanredne performanse hlađenja fotonske strukture, smanjujući temperaturu za do 7,2°C. Luo je uporedio premaz sa polarizovanim naočarima za sunce. On smanjuje intenzitet svetlosti, ali ne smanjuje vidljivost čak ni kada se promeni ugao gledanja. Ova osobina čini premaz idealnim ne samo za zgrade već i za vozila.

Zaključak istraživanja je da bi ovaj premaz za prozore mogao imati široku primenu i značajno doprineti energetskoj efikasnosti u gradovima širom Sjedinjenih Država i sveta, naročito u područjima sa tropskom klimom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;