PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Termoizolacija fasade: Tri saveta za kupce stanova u novogradnji

07.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U ovom kratkom vodiču za kupovinu stanova u novogradnji skrećemo vam pažnju na termoizolacione karakteristike fasadnih zidova na koje treba da obratite pažnju.

Fasadni zidovi su jedan od najvažnijih elemenata zgrade

Fasadni zidovi su jedan od najvažnijih elemenata zgrade (Foto: Xella)

U poslednjih par godina, cena nekretnina i energenata strmoglavo raste. Kao dugoročno rešenje energetska efikasnost dobija sve veći značaj u građevinskoj industriji. Posebno velika pažnja posvećuje se termoizolaciji fasadnih zidova stambenih objekata u novogradnji.

Termoizolacija fasadnih zidova

Spoljašnji zidovi su jedna od retkih građevinskih pozicija koja se ne može naknadno zameniti. Osim toga, jedan stambeni objekat kroz loše izolovane fasadne zidove može izgubiti i preko 30% energije. Zbog svoje suštinske pozicije i uloge, fasadni zidovi su jedan od najvažnijih elemenata na svakoj stambenoj zgradi - kako za investitore, tako i za krajnje korisnike.

Kompanija Xella u svojoj ponudi ima tri vrste termo blokova različitih dimenzija

Kompanija Xella u svojoj ponudi ima tri vrste termo blokova različitih dimenzija (Foto: Xella)

Iako su spoljašnji zidovi od izuzetne važnosti, kupci stanova o njima ne vode dovoljno računa. U nedostatku informacija, prilikom odabira stana, kupci često prave pogrešne odluke. Pitanje koje se iz ove situacije postavlja jeste koje su ključne tehničke karakteristike fasadnih zidova u pogledu termoizolacije na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine stana?

U ovom kratkom vodiču, krajnjim korisnicima i kupcima, skrećemo pažnju na tri suštinski važne karakteristike fasadnih zidova, a to su:

  • energetski razred zgrade i energetski pasoš;
  • vrste i struktura fasadnih zidova;
  • problematika toplotnih mostova.

Energetski razred zgrade

Termoizolacija fasade je jedna od najbitnijih stvari pri kupovini stana. Međutim, ovom značajnom elementu svakog stambenog objekta posvećuje se premalo pažnja.

"Spoljašnji zid je jedini nepromenljiv element na svakoj zgradi. To je jedna od retkih građevinskih pozicija koja se ne može naknadno zameniti, već jedino uz velike troškove i adekvatne građevinske materijale dodatno unaprediti. Propusti na fasadnim zidovima mogu se osećati decenijama, čak i generacijama. Greške najčešće nastaju zbog izbora nekvalitetnih materijala" - navode stručnjaci za energetsku efikasnost kompanije Xella Srbija.

Stan kupujete jednom, a račune plaćate svakog meseca

Stan kupujete jednom, a račune plaćate svakog meseca (Foto: Xella)

Baš zato, pri kupovini stana u novogradnji, sve češće se od investitora i agenata nekretnina zahteva da istaknu tehničke karakteristike fasadnog zida u pogledu termoizolacije i energetske efikasnoti. O ovim karakteristikama jedne stambene zgrada najviše vam govore dva važna dokumenta: energetski pasoš i elaborat energetske efikasnosti.

Dakle, pre kupovine stana, obavezno pogledajte koji je energetski razred zgrade, ali i koje se karakteristike i informacije nalaze u energetskom pasošu. Posebno obradite pažnju na informacije koje se odnose na vrstu fasadnih zidova, njihovu strukturu i primenjene građevinske materijale.

Vrste fasadnih zidova

Sastav i struktura zidova imaju ključnu ulogu u pogledu njihovih termičkih, akustičkih i protivpožarnih karakteristika. U praksi izgradnje stambenih zgrada postoje dve osnovne vrste fasadnih zidova. To su jednoslojni zidovi i višeslojni zidovi.

Jednoslojni ili monolitni zidovi sa grade se od termo blokova. Ovi blokovi poseduju izuzetna termoizolaciona svojstva i omogućavaju izgradnju fasadnog zida u samo jednom sloju. Izolacione karakteristike ovih zidova u direktnoj su vezi sa njihovom debljinom. Primera radi, kompanija Xella u svojoj ponudi ima tri vrste termo blokova različitih dimenzija: Ytong Termo 30, Ytong Termo 33 i Ytong Termo 37.5.

Uz izuzetnu masivnost, trajnost i otpornost na pritisak, objekte građene termo blokovima odlikuje odlična termika, visoka paropropusnost zidova, negorivost i prijatna mikroklima.

Proverite tehničke karakteristike fasadnog zida pre kupovine stana

Proverite tehničke karakteristike fasadnog zida pre kupovine stana (Foto: Xella)

Višeslojni fasadni zidovi, s druge strane, predstavljaju sklop dva ili više slojeva različitog materijala koji se koriste u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekta. Na primer, višeslojni fasadni zid se može sastojati od Ytong blokova i Multipor termoizolacionih ploča.

Bez obzira na vrstu i sastav, svaki fasadni zid višeporodičnog stambenog objekta mora da zadovolji propisane standarde u pogledu termoizolacije i energetske efikasnosti. Naravno, što je fasadni zid kvalitetniji to je bolje za vas kao korisnika.

Toplotni mostovi na fasadi

Za dobru termoizolaciju fasadnih zidova nije dovoljna samo primena kvalitetnih građevinskih materijala. Oblik i razuđenost fasade, kao i kvalitet izvedenih radova, mogu značajno uticati na stepen vašeg toplotnog komfora.

Erkeri i lođe su naročito problematične pozicije na fasadi upravo zbog mogućnosti pojave toplotnih mostova. Naime, što je fasada stambenog objekta razuđenija, to je mogućnost pojave toplotnih mostova srazmerno veća.

Pojava hladnih mostova mogu nastati i usled pucanja demit fasade ili nepravilnog izvođenja nadprozornih greda. Naime, erkeri i lođe (kao mesta sa velikim brojem uglova) složeniji su za izvođenje u odnosu na kontinualno ravne fasadne zidove.

Višeslojni zid se može sastojati od Ytong blokova i Multipor termoizolacionih ploča

Višeslojni zid se može sastojati od Ytong blokova i Multipor termoizolacionih ploča (Foto: Xella)

Prema navedenom, pri kupovini stana u novogradnji potrebno je da obratite pažnju i na stepen razuđenosti fasade, broja ispusta i lođa koje određena nekretnina ima, a sve u cilju provere kritičnih tačaka na kojima može da dođe do pojave toplotnih mostova.

Posavetujte se sa stručnjakom

I dok cena nekretnina i energenata nepovratno raste, spoljašnji zidovi su jedini nepromenljiv element na svakom stambenom objektu. To znači da prilikom renoviranja ili adaptacije stana možete da promenite gotovo sve druge komponente, izuzev onih koji čine samu osnovu konstrukcije i fasade zgrade.

Posavetujste se sa stručnjacima pre kupovine

Posavetujste se sa stručnjacima pre kupovine (Foto: Xella)

Prilikom kupovine stana u novogradnji posebnu pažnju treba da posvetite termoizolaciji fasadnih zidova i energetskom pasošu zgrade, primenjenim građevinskim materijalima i problematici termičkih mostova. Naime, stan ćete kupiti jednom, ali ćete zato račune plaćati svakog meseca. Pri tome, imajte na umu da je ulaganje u održive i energetski efikasne sisteme gradnje investicija, a ne trošak.

U idealnoj situaciji, kupovina stana u stambenoj zgradi čiji je energetski razred "A" ili "A+" sigurno predstavlja dobar izbor. No, kako je takvih zgrada na domaćem tržištu malo, naš predlog je da se pre kupovine stana u novogradnji posavetujete sa stručnjakom za energetsku efikasnost zgrada ili arhitektom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;