SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Senzori koji detektuju pomeranje tla i urušavanje zgrada omogućiće bržu reakciju nadležnih

12.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Tražeći metod za detektovanje urušavanja zgrada ili tla na kosinama, naučnici Korejskog instituta za građevinarstvo i građevinsku tehnologiju (KICT) napravili su pametni senzor koji registruje ove promene i omogućava daljinsko praćenje u realnom vremenu.

Postavljanje senzora u pećini

Postavljanje senzora u pećini (Foto: KICT)

Odavno postoje sistemi koji mere kretanje tla, ali su namenjeni samo stručnjacima, skupi su i teški za korišćenje, pa nisu našli širu primenu.

Novi visokoefikasni senzori otkrivaju promene u nagibu od 0,03° i uključuju upozoravajuće LED svetlo. U područjima visokog rizika mogu da se postave na udaljenosti 1-2m radi kontinuiranog praćenja kretanja tla.

Zahvaljujući tehnologiji optičkog prenosa sočiva, LED upozorenje je danju i noću vidljivo golim okom čak i na udaljenosti od 100 metara. Kada se lampica upozorenja uključi, ljudi zaduženi za nagledanje mogu daljinski da utvrde šta se dešava i upozore nadležne.

Novi senzori su daleko lakši za ugradnju i jeftiniji od dosadašnjih, a bez zamene baterije mogu da rade skoro godinu dana. Podnose temperature od  -30°C do 80°C, pa se očekuje da će u velikom broju koristiti u područjima sa velikim sezonskim varijacijama.

Algoritam u senzorima analizira i procenjuje rizik na osnovu uslova nadgledanih lokacija da bi se sprečili lažni alarmi. Korišćenje ovih senzora moguće je na gradilištima, pri tunelskim radovima, na oronulim zgradama i istorijski značajnim građevinama, u rudnicima, podzemnim objektima, kao i u područjima podložnim klizištima.

Senzori otkrivaju promene u nagibu od 0,03°

Senzori otkrivaju promene u nagibu od 0,03° (Foto: KICT)

U okviru pilot projekta senzori su postavljeni u kanalima nastalim od lave na ostrvu Jejudo, zatim na padinama duž nacionalnih puteva i u planinskim oblastima, kao i pored brzih železnica GTX-A u Seulu.

Istraživači navode da tehnologija detekcije koja je do sada korišćena ne može brzo da reaguje na urušavanje jer je potrebno mnogo vremena za analizu i tumačenje podataka, a nova tehnologija senzora će u velikoj meri smanjiti vreme potrebno za reagovanje.

Očekuje se da će senzori biti postavljeni na mnogo lokacija, naročito tamo gde su u planu veliki građevinski projekti ili objekti predviđeni za rušenje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;