INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otkriven način da drvo postane jače i zadrži ugljen-dioksid

09.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Kako građevinska industrija ima ogroman udeo u emisiji štetnih gasova, neophodno je pronalaženje održivih alternativnih materijala radi ublažavanja klimatskih promena. Zato su naučnici sa Univerziteta Rajs došli na ideju da naprave konstruktivno drvo koje će zadržavati ugljen-dioksid zahvaljujući procesu koji će ga istovremeno ojačati.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Muhammad Rahman, koji je sa saradnicima sproveo ovo istraživanje, navodi da je drvo obnovljiv i održiv materijal koji se oduvek koristi, a da je drvo koje su oni konstruisali jače od običnog.

Oni su pomoću delignifikacije očistili mrežu celuloznih vlakana koja daje snagu drvetu, a zatim su u drvo ugradili molekule poroznog kristalnog materijala koji zadržava CO2.

Rahman navodi da se drvo sastoji od celuloze, hemiceluloze i lignina. Lignin daje drvetu boju, a kada se ukloni pomoću ekološki bezbednih  hemijskih procesa, drvo postaje bezbojno. Zatim se, kako je objasnio, izbeljivačem ili vodonik peroksidom uklanja hemiceluloza.

Soumyabrata Roy, vodeći autor studije, ističe da se drvo zatim natapa rastvorom koji sadrži mikročestice metalno-organskog okvira (MOF) pod nazivom Calgary framework 20 (CALF-20). MOF su materijali sposobni da adsorbuju molekule ugljen-dioksida u svoje pore.

Naučnici objašnjavaju da trenutno postoji nekoliko tehnologija za "hvatanje" ugljenika. Mnogi MOF-ovi nisu dovoljno stabilni u različitim uslovima. Neki od njih su podložni vlazi što nikako nije dobro za konstrukcijske materijale.

Međutim, profesor George Shimizu sa Univerziteta u Kalgariju je sa saradnicima razvio CALF-20 koji se ističe po nivou performansi i po svestranosti u različitim uslovima.

Sledeći korak za istraživače sa Univerziteta Rajs je određivanje procesa sekvestracije i ekonomska analiza skalabilnosti i komercijalne održivosti ovog materijala.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;