SFSOPLATE-468X60-BANNER

Antikorozivni premaz koji sam zarasta, može da se reciklira i čini oštećenja lako uočljivim

02.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Novi materijali i premazi otporni na koroziju su nephodni jer ona utiče na sve što čovek napravi i sagradi. Zato je napravljen premaz koji štiti vozila i građevine od korozije, ukazuje na pukotine kada se pojave, sam popravlja oštećenja i može da se reciklira. Ovaj polimerni premaz razvili su inženjeri sa ETH Cirih i nazvali ga Poli(fenilen metilen) ili skraćeno PPM.

PPM premaz

Legura aluminijuma premazana PPM-om (Foto: Marco D’Elia/ETH Zurich)

Nanosi se prskanjem na površinu, nakon čega se stvrdnjava i postaje čvrsti premaz.

Tokom testiranja premaza istraživači su izazvali ubrzano starenje legure aluminijuma izloživši je slanom rastvoru. Testirali su uzorke sa i bez PPM-a i utvrdili da uzorci obloženi slojevima PPM-a debljine 30 i 50 mikrometara nisu značajno korodirali za razliku od uzoraka bez premaza.

Još jedna sjajna karakteristika ovog premaza je sposobnost za samoizlečenje. Naime, istraživači su izgrebali premaz sa aluminijuma i izložili ga slanom rastvoru, a ogrebotine su ubrzo nestale. Naučnici objašnjavaju da rastvor reaguje sa aluminijumom, pa se površina zagreva i blago topi poilmer te on popunjava ogrebotine. Kada one nestanu, prestaje i reakcija između metala i rastvora, pa se nakon hlađenja premaz ponovo stvrdnjava.

PPM je fluorescentan pod UV svetlom izuzev na mestima na kojima je oštećen. Tako je moguće lako utvrditi gde se nalaze pukotine koje je potrebno popraviti, a koje bi inače bilo teško uočljive.

Slični polimeri se nakon korišćenja odlažu na deponije ili spaljuju, ali PPM može da se reciklira i ponovo korsti, a to je još jedna njegova prednost. Eksperimetima je utvrđeno da se reciklažom gubi samo 5% materijala. Interesantno je i da se njegove performanse nisu promenile ni posle 5 ciklusa ponovnog korišćenja.

Autori su prijavili PPM za patentiranje i nastavljaju istraživanja kako bi još više poboljšali njegove sposobnosti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Polimers.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;