SFSOPLATE-468X60-BANNER

Mogu li solarni paneli sami da se čiste?

01.02.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Da bi ispravno funkcionisali solarni paneli moraju biti čisti, a uklanjanje prljavštine sa njih može zahtevati dosta vremena. Zato su nemački inženjeri napravili ultra tanak premaz zahvaljujući kome solarni paneli, a i druge površine, mogu "sami da se čiste".

Čišćenje solarnih panela

Čišćenje solarnih panela (Foto: Pixabay)

Prepoznata kao najveći izvor energije iz obnovljviih izvora, solarna energija se sve više koristi. Čišćenje rastućeg broja solarnih panela počinje da zadaje glavobolje njihovim vlasnicima, pa su istraživači sa Fraunhofer instituta u Nemačkoj napravili korak ka konceptu "samočišćenja".

Njihov premaz sadrži titanijum oksid čija je karakteristika da odbija vodu, formirajući kapi koje se lako kotrljaju. Međutim, kada je titanijum oksid izložen UV svetlu, menja stanje i privlači vodu, pa je površina panela tokom dana prekrivena tankim slojem vode.

Tako ovaj premaz reaguje različito na vodu u zavisnosti od doba dana. Nečistoća koja se nakupi tokom dana ne može da se zalepi za panel zbog tankog sloja vode. Noću se voda pretvara u kapljice koje skliznu sa panela odnoseći prljavštinu sa sobom. Dodatna prednost je što titanijum oksid pod dejstvom UV zračenja uništava organske molekule i steriliše površinu panela.

Uzorak premaza (Foto: Fraunhofer FEP)

Ovaj premaz može da se proizvede u velikim količinama i da se primeni na postojeće solarne ćelije, ali i prozore i druge površine. Istina je da su i ranije postojala slična rešenja za staklo, ali su uključivala ili odbijanje ili privlačenje vode.

Istraživači Fraunhofer instituta koristili su pilot postrojenje za proizvodnju rolni tankog stakla širine 30cm, dužine 20m i debljine samo 100 mikrometara, dok je premaz od titanijum oksida bio debeo do 150 nanometara.

Problem je što je tanko staklo veoma krhko i toplota može da ga ošteti. Svakako je potrebno nastaviti istraživanje, a spominje se i mogućnost upotrebe polimernih filmova.

Ovo istraživanje će biti predstavljeno u aprilu na sajmu BAU u Minhenu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;