INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Klimatizacija zasnovana na jonima donosi uštedu i zaštitu životne sredine

13.01.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici Berkli laboratorije razvili su novu tehniku koja grejanje i hlađenje postiže prelaskom materijala iz čvrstog u tečno stanje i obrnuto. Na ovaj način postižu se velike promene temperature uz mali utrošak energije.

Potrebno je ekološki prihvatljivije i efikasnije rešenje (Foto: Jenny Nuss/Berkeley Lab)

Sistemi klimatizacije koje danas najčešće koristimo troše ogromne količine električne energije, ispuštaju velike kolličine gasova staklene bašte i doprinose začaranom krugu klimatskih promena. Oni koriste kompresiju pare, pa rashladno sredstvo kruži između tečnog i gasovitog stanja. U tečnom obliku ono apsorbuje toplotu iz prostorije i postaje para koja se zatim kompresuje i kondenzacijom ponovo postaje tečnost, prenoseći toplotu u tom procesu. Tečnost na kraju ponovo ulazi u isparivač i otpočinje novi ciklus.

Naučnici tragaju za alternativnim tehnologijama, ali je teško naći neku koja bi bila efikasna i ekološki prihvatljiva. Istražuju materijale koji menjaju agregatno stanje iz čvrstog u tečno umesto iz tečnog u gasovito. Ovakve promene obično nastaju delovanjem sile poput pritiska, uvrtanja, magnetizma ili električnih polja.

Inženjeri Berkli laboratorije kao okidač promene stanja koriste protok jona. Materijal se sastoji od soli joda i natrijuma, uz organski rastvarač etilen karbonat. Kada se struja primeni na čvrsti materijal dodaju mu se joni i on se topi, apsorbujući toplotu iz svog okruženja. U suprotnom joni se povlače iz materijala i on se ponovo kristališe u čvrstu materiju, oslobađajući akumuliranu toplotu.

Dodavanje jona izaziva topljenje, a njihovo uklanjanje ponovnu kristalizaciju (Foto: Jenny Nuss/Berkeley Lab)

Proces su nazvali "jonokalorično hlađenje" i tokom testiranja pokazao se prilično efikasnim. Naime, materijal je promenio temperaturu za 25°C pod samo 0,22 volta, što je daleko više od drugih sistema za hlađenje koji funkcionišu po principu promene stanja.

Istraživači su zadovoljni i veruju da je ova tehnika dobra u pogledu efikasnosti, ekološke prihvatljivosti i cene. Naravno, potrebno je sprovesti još dosta istraživanja vezanih za mogućnosti skaliranja i upotrebe različitih materijala.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;