Nanotehnologija: Tkanine koje proizvode energiju

22.02.2010. | Tanjug

Zahvaljujući otkriću istraživača iz Kalifornije, uskoro će biti moguće korišćenje odeće za prikupljanje energije, objavljeno je u Los Andjelesu.

U budućnosti, ljudi će tako moći da iz pantalona ili džempera, na primer, pune svoje mobilne telefone ili pak laptopove.

Istraživači sa univerziteta Berkli otkrili su, naime, način kako da dobiju energiju direktno iz pokreta kao i da proizvedu izuzetno tanke, savitljive solarne panoe velike energetske efikasnost, javlja agencija Ansa.

Oni su proizveli nanovlakna koristeći plastičnu materiju (poliviniliden fluorid) sposobnu za prikupljanje energije. Pomoću posebnih tehnika "tkanja" nanovlakana, opisanih u časopisu Nano Letters, naučnici su uspeli da generišu potencijal od 40 miliVolti simulirajući uobičajene pokrete tela, a sada rade eksperimente sa širim pokretima, kao na primer tokom plesa.

Nanovlakna izgledaju potpuno isto kao ona kod običnih tkanina samo što mogu da proizvedu energiju. Bila bi dakle neprimetno utkana u tkaninu korišćenu za izradu odeće.

Primer sa fotografije

Slično sprovedeno je i u Džordžiji. Profesor Zhong Lin Wang (na fotografiji) pokazuje nanogenerator od para upredenih mikrovlakana. Oba vlakna su presvučena cink-oksid nanožicama, a jedan je dodatno presvučen i zlatom. Kada se gumiraju zajedno proizvode električno kolo.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...