Nanotehnologija: Tkanine koje proizvode energiju

22.02.2010. | Tanjug

Zahvaljujući otkriću istraživača iz Kalifornije, uskoro će biti moguće korišćenje odeće za prikupljanje energije, objavljeno je u Los Andjelesu.

U budućnosti, ljudi će tako moći da iz pantalona ili džempera, na primer, pune svoje mobilne telefone ili pak laptopove.

Istraživači sa univerziteta Berkli otkrili su, naime, način kako da dobiju energiju direktno iz pokreta kao i da proizvedu izuzetno tanke, savitljive solarne panoe velike energetske efikasnost, javlja agencija Ansa.

Oni su proizveli nanovlakna koristeći plastičnu materiju (poliviniliden fluorid) sposobnu za prikupljanje energije. Pomoću posebnih tehnika "tkanja" nanovlakana, opisanih u časopisu Nano Letters, naučnici su uspeli da generišu potencijal od 40 miliVolti simulirajući uobičajene pokrete tela, a sada rade eksperimente sa širim pokretima, kao na primer tokom plesa.

Nanovlakna izgledaju potpuno isto kao ona kod običnih tkanina samo što mogu da proizvedu energiju. Bila bi dakle neprimetno utkana u tkaninu korišćenu za izradu odeće.

Primer sa fotografije

Slično sprovedeno je i u Džordžiji. Profesor Zhong Lin Wang (na fotografiji) pokazuje nanogenerator od para upredenih mikrovlakana. Oba vlakna su presvučena cink-oksid nanožicama, a jedan je dodatno presvučen i zlatom. Kada se gumiraju zajedno proizvode električno kolo.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...