INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Ecovative - proizvodi od gljiva za građevinsku industriju

11.02.2010. | Time

Na organskoj farmi nadomak Montereja, Kalifornija, ekološki građevinski materijal raste u desetinama zatvorenih kontejnera za transport robe. Na farmi Far West Fungi uzgajaju se desetina vrsta gljiva za prehrambenu industriju (kao što su shiitake, reishi, pom-pom, itd).

Međutim, Philip Ross-a, umetnika, pronalazača, i strastvenog amatera mikologa, ne zanimaju luksuzne vrste gljiva za skupe restorane. Ono što on u njima vidi jesu tanka vlakna koja se formiraju u zemlji pod nazivom mycelium (micelijum).

U kontejnerima farme Far West Fungi ne koristi se đubrivo i specijalna zemljišta pa mycelium izrasta veoma gusto formirajući sunđerasti svetlobeli sloj iz kog izrastaju pečurke.

Mycelium nema dobar ukus, ali kada se osuši ima izuzetne karakteristike. Netoksičan je, vatrootporan i otporan na buđ i vodu, a bolji je toplotni izolator od staklene vune. Posebno zanimljivo je što se na testovima pokazao jačim od betona.

U decembru 2009. godine, Ross je završio prvi objekat napravljen u potpunosti od tog tkiva pečuraka: svod visok i širok 1,8m -  Dubbed Mycotectural Alpha (trenutno izložen u galeriji u Nemačkoj).

Ukupno 500 opeka koje je odgajio na farmi Far West Fungi bile su toliko tvrde da je prilikom njihovog oblikovanja u pravilan oblik potrošeno nekoliko metalnih testera.

ECOVATIVE - PROIZVODI OD GLJIVA
ZA GRAĐEVINSKU INDUSTRIJU

Firma Ecovative gradi myco-fabriku površine 930m² u Njujorku (Green Island). Ova kompanija je osnovana pre samo tri godine i već je dobila sredstva od EPA-e, Nacionalnog fonda za nauku (National Science Foundation) i Ministarstva poljoprivrede SAD, i to za svog načina uzgoja pečurki na plevi/ljuspicama pirinča ili zrna pamuka:

- Sa tim inače ne možete da hranite ni životinje, to je običan otpad - kaže direktor Ecovative-a, Eben Bayer - Vidimo ovo kao potpuno nov građevinski materijal, pandan drvetu koje ima karakteristike plastike.

Ljuspe semenki se kuvaju, prskaju vodom i myco-vitaminima, i sade zajedno sa sporama gljiva. Ova mešavina se sipa u kalupe željenog oblika i ostavlja u tamna skladišta da izrastu gljive.

Nedelju ili dve kasnije, dobija se gotov proizvod, a materijal postaje biološki inertan. Kompanija je već spremila za proleće svoj prvi proizvod: alternativu Styrofoam peni koja se koristi u industriji ambalaže - Ecocradle (eko-kolevka - na fotografiji iznad desno).

Najveća prednost Ecocradle u odnosu na Styrofoam jeste u ispunjenju životnog ciklusa. Dok se Styrofoam teško reciklira, Ecocradle može odmah biti korišćen kao biorazgradivo đubrivo za baštu.

Ecovative ima spremljen i naredni proizvod - Greensulate (na fotografiji pored). Ovaj proizvod predstavlja izolacioni materijal za građevinarstvo koji bi trebalo da bude predstavljen tržištu tokom 2011. godine.

Prema Bayer-u, inženjerski testovi pokazuju da se gusto nabijen mycelium može koristiti umesto drvenih greda.

- Nije to daleko od realnosti - kaže Bayer za Ross-ovu arhitekturu, a na pitanje da li može sebe da zamisli da živi u ovakvoj kući, Bayer odgovara da je najbolje da počnemo sa gradnjom kućice za pse.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER
MLADOST-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;